Tech

Halott galaxisokat figyelt meg a Hubble

Szakértők egy csoportja idén a korai galaxisokat vizsgálva meglepő felfedezésre jutott. A kutatók hat hatalmas rendszert találtak, amelyek ugyan az unverzum legaktívabb csillagformáló időszakából származnak, mégis halottnak tűnnek. A Hubble űrtávcső utóbb alaposabban is elemezte az érintett galaxisokat, a kutatók pedig megállapították, hogy a rendszerek kifogytak a csillagok létrehozásához szükséges hideg hidrogéngázból – írja a CBS.

Kate Whitaker, az Amhersti Massachusettsi Egyetem munkatársa szerint az érintett periódusban minden galaxisban nagyon gyors ütemben születtek az égitestek. „Ez a csillagképződés csúcsának korszaka” – nyilatkozta, kiemelve, hogy kérdéses, mi történt a hat rendszerben a hideg gázzal.

Az anyag nélkül a galaxisokban nem jelentek meg újabb csillagok, és gyakorlatilag meghaltak.

A kutatók továbbra sem tudják, hogy mi lett a gázzal. Egy lehetséges magyarázat, hogy a galaxisok közepében lévő szupermasszív fekete lyukak felforrósították az anyagot, amely így alkalmatlanná vált az égitestek kialakítására. A csapat bízik benne, hogy a későbbi vizsgálatokkal megoldhatják a rejtélyt.

Arctic-Images / Getty Images

A szakértők a Hubble segítségével figyelték meg a rendszereket, majd a chilei ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) felhasználásával gyűjtöttek további adatokat. A kutatók a gravitációslencse-hatás révén nagyították fel a távoli galaxisok képét, és arra jutottak, hogy nincs bennük hideg hidrogéngáz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!