Tech

Neked és a környezetnek is jobb, ha eSIM-re váltasz!

Getty Images
Getty Images
Elindult a Vodafone-nál az eSIM szolgáltatás, ami nemcsak egyszerűbbé és praktikusabbá teszi az okostelefonok használatát, de még a környezetünknek is jót tesz, ha az apró műanyag kártyákról átállunk a teljesen digitális, akár online is aktiválható megoldásra.

A mobiltelefonok esetében évtizedekig a fizikai SIM kártya volt az egyik legfontosabb alkatrész, hiszen enélkül elképzelhetetlen volt a telefonálás vagy a mobilnet használata. Az áramkörökkel ellátott kártyák a kilencvenes évek elején még bankkártya méretűek voltak, a technológiai fejlődésével ugyanakkor egyre apróbbá váltak. Idővel jöttek a mini, mikro és nano méretű megoldások, ma pedig már ott tartunk, hogy rengeteg készülék esetében nincs szükség a mikrochippel szerelt apró műanyaglapra, hiszen kompatibilisek az eSIM technológiával.

Bár azt hihetnénk, hogy az e betű itt is az elektronikus szóra utal, mint például az email esetében, de nem erről van szó, hiszen az angol embedded, azaz beépített kifejezésből következik az előtag. Márpedig azért, mert az eSIM kompatibilis mobilok esetében a készülékben már eleve ott lapul egy egészen apró, 6×5 milliméteres chip, amire egyszerűen letölthető az a digitális profil, ami tartalmazza az előfizetés jellemzőit. Ennek hála nemcsak az aktiválás és a használat egyszerűbb és kényelmesebb, de a technológia környezetbarát is, hiszen okafogyottá válik egy újabb műanyagdarab használata.

A Vodafone évek óta vezet be bolygónk megóvását szolgáló környezetkímélő lépéseket:tavaly például a műanyagcsökkentés jegyében már lefelezte a SIM-kártyatartó méretét, most pedig újabb szintre léptek azzal, hogy bevezették a plasztikkártya mentes modern szolgáltatást.

eSIM mindenkinek!

Az eSIM már elérhető a Vodafone új és a hagyományos SIM-mel rendelkező meglévő ügyfelei számára is, ráadásul díjmentesen, bármely lakossági hang és mobiladat alapú előfizetéshez.

Az új technológia persze nemcsak azt jelenti, hogy többé nem kell a SIM-tűvel és egy SIM-tálcával vacakolni, vagy szétszedni a készüléket a használathoz (hiszen az aktiválás online, digitálisan történik), vannak ennél jóval komolyabb előnyei is az eSIM szolgáltatás használatának.

Ilyen például, hogy ezzel a megoldással végre a kompatibilis iPhone készülékek tulajdonosai számára is elérhetővé válik a Dual SIM lehetőség, mikor a telefon egyszerre két előfizetést, két különböző telefonszámot kezel. Az Apple ugye sosem gyártott olyan készülékeket, amibe egyszerre két fizikai SIM kártya is behelyezhető, mostantól viszont az almásoknál sincs akadálya, hogy egyetlen mobillal kezeljék például a magán és céges előfizetésüket. Az Androidot futtató készülékek között persze jó ideje elérhetők olyan modellek, ahol ez nem volt probléma, de eSIM kompatibilitás esetén az ilyen telefonoknál is előnyös, hogy többé nincs szükség a chipes műanyaglapra és a SIM tálca használatára.

Az sem elhanyagolható továbbá, hogy az eSIM használatával a PIN és egyéb biztonsági kódok a vodafone.hu/myvodafone oldalOnline ügyfélszolgálatán belül bármikor előkereshetők. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha mondjuk az otthonunktól távol lenne szükségünk a PIN vagy PUK kódunkra – online kapcsolat esetén ezek pár pillanat alatt elővarázsolhatók.

Pofonegyszerű

Bár a Vodafone meglévő ügyfelei a fizikai SIM-kártyájukat kizárólag személyesen tudják eSIM-re cserélni egy Vodafone üzletben, de ha valaki új előfizetés esetén választja az eSIM szolgáltatást, azaktiválás tényleg pofonegyszerű, egyetlen feltétele, hogy csatlakozzunk egy wifire:

  • iOS-t futtató eszközön a Beállítások alkalmazáson belül kell választani a Mobilhálózat opciót, majd azon belül a Mobil-előfizetés hozzáadása lehetőségre bökni.
  • Androidon a Beállításokon belül a Kapcsolatok menüpontot kell választani, majd a SIM-kártya-kezelő opciót, ezen belül lesz a Mobilcsomag-hozzáadása lehetőség, majd ezt kiválasztva a Szolgáltatói QR-kód beszkennelése lehetőség.

Innentől mindkét rendszer esetében ugyanaz a feladat: egy másik eszközt (PC, laptop, mobil, tablet) használva beolvasn iaz Online ügyfélszolgálaton belül elérhető QR kódot, majd megadni a szintén itt elérhető hat jegyű jelszót. Az aktiválást követően csak be kell pötyögni az eSIM-hez tartozó, szintén az Online ügyfélszolgálaton keresztül elérhető PIN-kódot, és már használható is az előfizetés.

Fontos az is, hogy az eSIM ugyanúgy „költöztethető”, mint a hagyományos SIM-kártyák. Előtte csak meg kell győződni arról, hogy a következő telefonunk is kompatibilis a technológiával, majd a Mobilhálózatok (iOS) vagy SIM-kártya-kezelő (Android)menüpontban törölni az előfizetést, és az új mobilon ismét elvégezni a fentebb ecsetelt lépéseket.

Szponzorált tartalom

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik