Tech

Környezettudatos rollerszolgáltatás érkezett Budapestre

TIER
TIER

150 elektromos járművel indította el budapesti rollermegosztó szolgáltatását a TIER. A német cég a legújabb fejlesztésű újgenerációs, TIER V e-rollereket hozta el a magyar fővárosba, ezek a modellek már kifejezetten az európai nagyvárosok útviszonyaira lettek optimalizálva. A járművek akkumulátorait közvetlenül a helyszínen cserélik ki a társaság munkatársai, ezzel biztosítva a rollermegosztó rendszer klímasemlegességét. A TIER a fővárossal és a kerületekkel szoros együttműködésben segít a városi közlekedéssel járó emisszió csökkentésében

TIER

A TIER lemerült akkumulátorai a helyi üzletekből és kávézókból álló, folyamatosan bővülő partnerhálózat tagjainál cserélhetőek feltöltöttekre. A társaság saját alkalmazottakból álló csapata ezeken az átvevőpontokon cseréli ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre, jelentősen csökkentve ezzel a rendszer üzemeltetése érdekében megtett utakat. Ennek a módszernek köszönhetően a társaság rollermegosztó szolgáltatása teljesen klímasemlegessé vált 2020 januárjától. A cég emellett minden telephelyén zöld energiát használ, járművei pedig elektromos meghajtásúak az emisszió csökkentése, elkerülése érdekében. A TIER ökolábnyomának további csökkentését segíti az is, hogy a cég e-rollerjei jelenleg a leghosszabb élettartamúak a piacon.

A társaság piacra lépésének részeként nemrégiben megnyitotta a Tech Hub néven magyarországi technológiai innovációs központját is, miután felvásárolták a magyar Makery digitális termékfejlesztő csapatot. Ezzel Berlin és London mellett Budapest lett a harmadik olyan város, ahol az IT-szakemberek és designerek a TIER felhasználóinak szánt alkalmazásokon dolgoznak. A magyar szakemberek – kezdetben még a Makery munkatársaiként – már 2018-tól, vagyis szinte a TIER elindítása óta együtt dolgoznak a német vállalattal.

A TIER kifejezetten az európai nagyvárosok adottságait figyelembe véve alakította ki járműveit.

A TIER V elektromos roller nagyvárosi használatra lett tervezve, várható élettartama 5 év, de teljes modularitásának köszönhetően minden alkotóeleme cserélhető vagy javítható. Ezen típust széles, nagyméretű kerekei segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen, a biztonságot pedig olyan további megoldások szolgálják, mint a három, egymástól függetlenül működő fék, a stabil fogást biztosító kormány és a kifejezetten erős fényű lámpa. Az e-roller indexszel is fel van szerelve a 360 fokos láthatóság érdekében, és ennek hála a felhasználó biztonságosan jelezheti irányváltási szándékát. A járművek mindegyike fel van szerelve új fejlesztésű első és hátsó jelzőfényekkel. A felhasználók kényelmét szolgálják az olyan további extrák, mint a széles fellépő és a vezetéknélküli telefontöltő.

Az új e-rollerekkel elsőként a VIII., a IX. és a XI. kerület határain belül utazhatnak a felhasználók. Ezt a területet elhagyva a jármű sebessége automatikusan 5 km/h-ra csökken, a rollerek kijelölt zónán túli parkolását pedig különdíj felszámolásával kívánják megelőzni. A TIER a további kerületekkel is tárgyalásokat folytat a működési terület bővítése érdekében.

A kapcsolódó alkalmazás letöltését követően az app térképén kereshető meg a legközelebbi roller, amit a kormányon található QR-kóddal aktiválható. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a Használat befejezése gomb megérintésével fejezhető be. A feloldási díja 250 Ft, a rollerezés percdíja pedig 50 Ft. A fizetés bankkártyával és PayPalon keresztül egyaránt lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik