Tech

Az okosotthon már nem sci-fi, egyszerű megoldásokkal is növelhető a kényelem

Schneider Electric
Schneider Electric
Manapság egyre sűrűbben találkozhatunk az okosotthon fogalmával, ami lényegében azt jelenti, hogy a lakásunkat/házunkat olyan modern megoldásokkal vértezzük fel, amelyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik az életünket – legyen szó akár a világításról, a fali aljzatokról, a hűtés és a fűtés vezérléséről vagy olyan eszközökről, melyek távollétünkben is figyelnek, és értesítenek minket az esetleges változásokról vagy a nemkívánt eseményekről.

Egy otthon okosítása több módon is megoldható: haladhatunk egészen kis lépésekben, a meglévő infrastruktúra bolygatása nélkül, de egy felújítás alkalmával is modernizálhatunk, illetve építkezés esetén máreleve tervezhetünk olyan eszközökkel, melyek hasznos biztonsági és kényelmi funkciókkal ruházzák fel életterünket.

Az okoseszközök piaca mára hatalmas és kifejezetten sokrétű, léteznek egészen egyszerű, illetve komplikáltabb megoldások, ennek köszönhetően nemcsak egy újépítésű vagy felújított otthon lehet okos, de lényegében bármilyen élettér felvértezhető modern megoldásokkal.

A legegyszerűbb lehetőségek között ott vannak a különböző, okostelefonról és távolról is vezérelhető izzók, a hagyományos fali csatlakozókba bedugható, szintén vezérelhető és automatizálható okosaljzatok, egy modernebb okostermosztáttal akár a kezünkből és messziről is vezérelhető a fűtés, sőt külön beszerezhető kiegészítőkkel akár az is megoldható, hogy egy – a vezeték nélküli hálózatunkra még nem kapcsolódó – légkondicionálót programozzunk be vagy vezéreljünk távolról.

Ennél egy fokkal komolyabb szint, amikor nem a meglévő infrastruktúránkhoz társítunk különböző okosmegoldásokat, hanem olyan eszközöket választunk, melyek rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal. És ez nemcsak arra vonatkozik, hogy olyan termosztátot és légkondit veszünk, ami képes kapcsolódni a wifire és okostelefonos alkalmazással is vezérelhető, hanem például arra is, hogy építéskor vagy felújításkor olyan csatlakozókat és kapcsolókat telepítünk az otthonunk minden pontjára, melyek már egy nagyobb okosotthon-rendszer részei. Ilyen tervekhez lehetnek ideálisak a Wisermegoldásai, amelyek a valamivel komolyabb szint ellenére is egyszerűen beköthetők és alkalmazhatók, ráadásul olyan eszközökről van szó, amik a hagyományos működést párosítják az okosfunkciókkal.

Az intelligens csatlakozóaljzat elsőre például hagyományos konnektornak tűnik, de valójában csatlakozik egy központi egységhez és egy alkalmazáson keresztül ütemezhető,időzíthető, vagy akár automatizálható a működése. Hosszabb távollét esetén például pár érintéssel megoldható, hogy az aljzatra dugott állólámpa adott időközönként felkapcsoljon, kívülről azt a látszatot keltve, mintha valaki éppen otthon tartózkodna. Ugyanez működik a Wiserintelligens kapcsolójával is, amit megérintve hagyományos módon fel- és lekapcsolható a világítás, ugyanakkor alkalmazásból is vezérelhetővagy automatikusan végrehajtja a világítás be- vagy kikapcsolását egy adott körülményre vagyeseményre reagálva. Utóbbi lehet például, hogy a bejáratnál elhelyezett,extra vezeték nélküli kapcsolót megérintve távozáskor a házban lekapcsolunk minden csatlakoztatott fényforrást. Egy ugyanilyen eszközt ráadásul elhelyezhetünk az ágyunk mellett is, hogy akár a telefon elővétele nélkül, egyetlen érintéssel kapcsoljunk le minden égve hagyott lámpát elalvás előtt.

A Wiser kínálatában megtalálhatók továbbá az úgynevezett komfortvezérlők, amik nemcsak fel- és lekapcsolják a világítást, de egyrészt a forgatógombos fényerőszabályzóval akár manuálisan is vezérelhető az adott helyiség megvilágítási szintje, de mindez megoldhatóapplikációból is, illetve ez az eszköz is képes automatikusan beállítani a megvilágítást a kívánt szintre,szintén egy adott körülményre vagy eseményre reagálva.

A komfortvezérlő ráadásul elérhető mozgásérzékelős változatban is: a kapcsoló érzékelheti, ha éjszaka elhaladunk előtte a mosdóba menet, automatikusan felkapcsolva a világítást, méghozzá az általunk korábban meghatározott, nem túl éles fényerővel.

Schneider Electric

A komfortvezérlőkből ráadásul létezik olyan típus is, amivel távolról vezérelhető egy redőny vagy egy árnyékoló, továbbá itt is adott a lehetőség, hogy adott körülményre vagy eseményre automatikusan módosuljon a redőny helyzete. A Wiserrendszer különböző eszközei pedig akár csoportosan is vezérelhetők,így például a filmnézős hangulatot beállítva a redőnyök szépen leereszkednek, a fények pedig elhalványulnak, hogy minden ideális legyen a szórakozáshoz. Ezen funkciók ráadásul fali vagy mennyezeti dobozban elhelyezett mikromodulok segítségével is elérhetők.

Az automatizáció tovább fokozható egy mennyezeti mozgásérzékelővel, ami viszont nemcsak a mozgást érzékeli, de méri az adott helyiségben a fényerősséget is, és ezeket az információkat az összes eszközt vezérlő központi egységnek továbbítva párosíthatók a különböző eszközök: a napszak váltakozásával párhuzamosan fel- és lekapcsolható a világítás, illetve vezérelhetők a redőnyök is. Emellett alkalmazhatunk hőmérséklet- és páraérzékelőt, amivel bármikor ellenőrizhető otthonunk állapota, sőt a Wisernek van olyan megoldása is, ami felismeri a nyitott és bezárt ablakokat és ajtókat, sőt a vízszivárgás-érzékelő arra is tud figyelmeztetni, ha a pincében, a konyhában, a fürdőszobában olyan mennyiségű víz jelent meg, ami már beavatkozást igényel részünkről.

Az említett eszközök ugyan már tényleg komolyabb szintet képviselnek, mint amikor veszünk néhány okosizzót, és a telepítésük is bonyolultabb valamivel, mint egy körte becsavarása a foglalatba, de építkezéskor vagy felújításkor(mikor a hasonló eszközük jó eséllyel amúgy is cserélődnének) mindenképpen érdemes elgondolkodni az alkalmazásukon. Egy jól átgondolt rendszerrel ugyanis nemcsak kényelmesebbé, de egyben biztonságosabbá tehetjük az életünket, arról nem is beszélve, hogy a jól beállított és elhelyezett eszközökkel hosszú távon akár még energiát is spórolhatunk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Schneider Electric támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik