Tech

12 nap alatt felépült egy 7 emeletes hotel

Guido Mieth / Getty Images
Guido Mieth / Getty Images

A Kína Állami Építőmérnöki Vállalat (CSCEC) mindössze 12 nap alatt épített fel egy hétemeletes, 112 ágyas hotelt a dél-kínai Csuhaj városában – írja az IFLScience.

A gyorsaság titka a moduláris építkezés nevű technika volt.

A módszer lényege, hogy a készülő épület elemeinek többségét előre legyártják, és a helyszínen csak összeillesztik azokat – az eljárás kicsit olyan, mint egy lapraszerelt bútor összerakása. A CSCEC a hagyományosan helyszínen elvégzendő munkafolyamatok mintegy 80 százalékát automatizált okosgyárába telepítette át, a helyszínen az embereknek már csak egybe kellett illeszteniük a darabokat.

A vállalat szerint a technikával nemcsak gyorsul az építkezés, hanem pontosabbá és minőségibbé is válik. Ennek fő oka az, hogy az automatizálással minimálisra csökkenthetik az emberi hiba lehetőségét. A szálloda esetében tovább optimalizálták a folyamatot, a modulok gyártását digitálisan ellenőrizték, az esetleges hibákat pedig valós időben azonosíthatták, illetve javíthatták.

A módszer további előnye, hogy jelentősen csökkenti az elhasznált energia, illetve a kidobott anyag mennyiségét. A CSCEC szerint az építési hulladék a csuhaji projektben 70 százalékkal volt alacsonyabb, mintha hagyományos technikával dolgoztak volna. Az egyes legyártott elemeket ráadásul később újrahasznosíthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik