Tech

Látássérült sportolót ütött el a zebránál a Toyota önvezető busza

Getty Images
Getty Images

A Toyota leállította az autonóm e-Palette buszok működtetését a tokiói olimpiai faluban, miután egy kisbusz elütötte Kitazono Aramicu japán dzsúdóst – írja a Reuters.  A baleset egy kanyarnál történt egy zebránál, de szerencsére komolyabb sérülés nem történt, a paralimpikon saját lábán hagyta el a kórházat, kisebb zúzódásokat szerezve fején és testén. A szombati versenytől azonban vissza kellett lépnie.

A járműben két operátor is tartózkodott, egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mi idézte elő az ütközést: a busz egy pillanatra megállt, majd 1-2 km/órás sebességgel befordulva ismét elindult, és nekiment a sportolónak. A vizsgálatok még folynak.

A Toyota közleményében azt írja: belátják, hogy az autonóm járművek használata még nem teljesen biztonságos a közutakon, és az olyan különleges helyszínek, mint a paralimpiai falu, nehezítik a helyzetet. Akio Toyoda vezérigazgató nyilvánosan kért elnézést a sportolótól, akivel személyesen is szeretne majd találkozni.

Az e-Palette külsőre egy kifejezetten dizájnos kisbusz, amit egyrészt lehet használni hagyományos személyszállításra, használható futárként, étel vagy csomagok kiszállítására, de akár mozgó boltként, mini étteremként, egészségügyi szolgáltatás kiegészítéseként vagy akár irodaként is funkcionálhat. A tokiói olimpia és paralimpia alatt a sportolók helyszínek közti utazását könnyítik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik