Tech

Karambol történt a világűrben

Idén márciusban titokzatos körülmények között darabok váltak le egy kínai műholdról, Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa most magyarázatot találhatott az esetre – írja a Business Insider. A szakértő úgy véli, hogy a műholdat egy régi orosz rakéta egyik darabja találta el.

Ez lehet az évtized első nagyobb ütközése az űrben.

McDowell az amerikai légierő adatait elemezve mutatta ki a lehetséges karambolt.

A hadsereg március közepén észlelte a Jünhaj 1-02 szétesését. Mivel a műhold viszonylag fiatal, 2019-ben bocsátották fel, az előzmény nélküli eset meglepő volt. Közben a légierő csendben azt is rögzítette adatbázisában, hogy a 48078. számú objektum, amely egy 1996-ban elindított orosz Zenit-2 rakéta törmeléke, egy műholddal ütközött.

Roberto Machado Noa / Getty Images

McDowell visszakövette az információkat, kutatásáról a Twitteren számolt be. Úgy tűnik, a megsemmisülés napján egyazon pillanatban egymástól kevesebb mint 1 kilométerre haladt el az űrszemét és a Jünhaj – a távolság hibahatáron belül van. Mivel mindkét objektum elképesztő sebességgel keringett, a legkisebb érintkezés is súlyos következményekkel járhatott.

McDowell szerint a karambol után legalább 37 törmelék keletkezett. A szakember hozzátette, az ütközés valószínűleg nem volt katasztrofális, Kína ugyanis a jelek alapján még képes irányítani a műholdat.

A Föld körül már most is rengeteg űrszemét és még funkcionáló űreszköz kering, számuk pedig egyre nő. A szakértők úgy gondolják, hogy a mostanihoz hasonló karambolok egyre gyakoribbak lesznek, és komoly fenyegetést fognak jelenteni az űrtechnológiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik