Tech

Elfogadták Magyarország űrstratégiáját

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint a kormány elfogadta a Magyarország Űrstratégiája című dokumentumot – számol be az MTI. A tárca azt írja, hazánk az európai nemzetek többségéhez hasonlóan űrstratégiában jelölte ki azokat a sarokpontokat, amelyek rögzítik Magyarország lehetőségeit és a fejlesztés irányvonalait az űrkutatás és az űrtevékenység területén.

Az űrstratégia jövőképe, hogy hosszú távon Magyarország aktív szereplője legyen az űrszektor globális értékláncának, és egyes fejlesztési területeken regionális vezető szerepet töltsön be.

Az űrstratégia prioritása továbbá, hogy képzési rendszere révén biztosítsa a folyamatosan megújuló, több tudományágat is érintő tudással rendelkező szakemberek utánpótlását. A célok között szerepel az is, hogy több iparágra kiterjedő hatásával és a minőségi, magasan képzett munkaerő foglalkoztatásával az űrszektor hozzájáruljon a gazdaság versenyképességének növeléséhez.

Natapong Supalertsophon / Getty Images

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által a kormány elé terjesztett űrstratégia összetett célrendszert jelöl ki, három pillérrel. Ezek közül az első az űrszektorban rejlő, a nemzetgazdaság egészét érintő innovációt és fenntartható növekedést ösztönző lehetőségek kiaknázása. A második hazánk nemzetközi szerepének erősítése, kapcsolatainak szélesítése, illetve a koordináció szervezeti kereteinek megteremtése. Végezetül a harmadik az űrszektor prosperitásához elengedhetetlen, tudásalapú társadalmi és gazdasági feltételek, illetve az infrastrukturális háttér fejlesztése.

A KKM szerint Magyarország űrstratégiájának rendszere összhangban van az Európai Űrügynökség (ESA) Agenda 2025 stratégiájában foglaltakkal, az EU Űrprogramjának (2021-2027) fő célkitűzéseivel, valamint a kormány gazdaságfejlesztési céljaival. „Építve a magyar űrkutatás 75 évvel ezelőtti Hold-radar kísérlettől eredeztetett hagyományaira, és élve a hazánk ESA-tagságán alapuló, kedvező nemzetközi feltételrendszer nyújtotta lehetőségekkel, a szektorért kormányzati illetékességgel bíró Külgazdasági és Külügyminisztérium elkötelezett Magyarország Űrstratégiájának megvalósítása mellett” – írta a tárca.

Az utóbbi években a világűrben ismét komoly versengés indult, azok a szereplők, amelyek részt vesznek a küzdelemben, később komoly előnyökre tehetnek szert. Bár Magyarország nem tartozik a legfontosabb versenyzők közé, itthon is kezd egyre fontosabbá válni az űripar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik