Tech

Az internet is veszélyesebb hellyé vált a világjárvány alatt

Getty Images
Getty Images

A Kaspersky biztonsági cég a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 5000, a pandémiához kapcsolódó adathalász webhelyet azonosított. A 2020. március és 2021. július közötti időszakban több mint egymillió felhasználót akadályoztak meg abban, hogy felkeressék ezeket a weboldalakat – írja a cég közleményében.

A kiberbűnözők által leggyakrabban használt módszerek a különféle hamis fizetési ajánlatok és a kedvezményes árú COVID-19 tesztek voltak. A közelmúltban az éttermekbe, valamint a nyilvános eseményekre való bejutást lehetővé tevő hamis QR-kódokat és oltási igazolványokat kínáló adathalász hirdetések is népszerűvé váltak.

A pandémiához kapcsolódó csalási tevékenység 2021. márciusában érte el a csúcsot.

A kutatók egy enyhe visszaesést figyeltek meg júniusban, mielőtt a kiberbűnözők fokozták a tevékenységüket, a cég termékei ebben a hónapban a májusinál 14 százalékkal több pandémiához kapcsolódó adathalász weboldalt észleltek és blokkoltak.

A legtöbb pandémiához kapcsolódó csalás esetén a kiberbűnözők célja a felhasználói adatok megszerzése. Ehhez sokszor használnak adathalászatot: a felhasználó egy hirdetésben vagy e-mailben szereplő linket követve egy olyan oldalra jut, ahol a személyes adatai és a bankkártyaadatai megadására kérik. Az adatokat a megszerzésük után a támadók arra használják, hogy pénzt lopjanak az áldozat számláiról. Javasoljuk, hogy ha valaki pandémiával kapcsolatos üzenetet lát, mindig nagyon alaposan ellenőrizze, hogy az információ hivatalos forrásból származik-e, és soha ne adja meg a személyes adatait egy gyanús weboldalon”

– figyelmeztet Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A Kaspersky ajánlásai szerint a felhasználók a következőképpen kerülhetik el, hogy csalás áldozatául essenek:

  • Fogadják szkeptikusan a szokatlanul nagyvonalú ajánlatokat és promóciókat!
  • Ne kövessék a gyanús e-mailekben, azonnali üzenetküldő alkalmazásokban vagy közösségi hálózatokban folytatott beszélgetésekben található linkeket!
  • Mindig ellenőrizzék a felkeresett ismeretlen weboldalak hitelességét!
  • Használjanak megbízható biztonsági megoldást!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik