Tech

Oroszország sikeresen lekapcsolódott a globális internetről

Getty Images
Getty Images

Oroszország sikeresen tesztelte szuverén internettechnológiáját, amivel egy időre lekapcsolódott a globális internetről –  írja a Business Insider az orosz RBC Daily gazdasági lapra hivatkozva. A lap a tulajdonába jutott dokumentumok és egy belsős forrás alapján állítja, hogy a tesztet június 15. és július 15. között hajthatták végre – és működött. A Reuters szerint arról nincsenek információk, hogy pontosan mennyi ideig tartott a lekapcsolódás, és hogy egyáltalán észrevehettek-e belőle valamit az orosz lakosok.

Oroszország jó ideje dolgozik saját internet infrastruktúráján, ami teljesen nemzeti kontroll alatt tartana, ezzel felkészülve a külföldi szankciókra és a kiberbűnőzőkre. Eddig két tesztet hajtottak végre annak érdekében, hogy megnézzék: hogyan működne élesben a „RuNet”, ha külső fenyegetésekre kéne reagálnia az országnak.

Az orosz biztonsági tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev februárban közölte: jogi és műszaki szempontból is felkészült a globális internetről való lekapcsolására, de egyelőre nincs előjele annak, hogy ez be fog következni.

A technológia készen áll erre. A törvényhozás szintjén is megszületett már minden döntés, de ez nem lenne egyszerű és én nagyon nem szeretném. Én egyelőre, őszintén szólva, nem látom előjeleit ennek, mert ez kétélű fegyver

– nyilatkozott akkoriban a volt elnök és ex-miniszterelnök. Álláspontját azzal indokolta, hogy egy ilyen lépés intézkedéseket váltana ki orosz részről is, emellett az ország valódi és idézőjeles barátai az internetet aktívan használják a saját nézeteik terjesztésére és aligha mondanának le erről az eszközről.

Medvegyev szerint Oroszországnak kész terve van arra az esetre, ha az Egyesült Államok lekapcsolná az orosz internetet. Emlékeztetett rá, hogy a világháló irányításához szükséges kulcsjogok amerikai kézben vannak.

Kapcsolódó
Egy lépéssel közelebb kerültek az oroszok a saját internethez
Végleges, harmadik olvasatában is megszavazták a törvénytervezetet, amely biztosítja, hogy az orosz internet akkor is stabilan, önállóan működjön, ha lekapcsolnák a világhálóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik