Getty Images
Tech

Már letölthető Androidra az uniós védettségi igazolvány applikáció

Magyarország július elsejével bevezette az uniós védettségi igazolást, ami kétnyelvű (magyar és angol) és applikációként, illetve nyomtatható formában is elérhető. Amikor az erről szóló tájékoztató megjelent a kormányzati tájékoztató portálon, az okostelefonos verziók még nem voltak élesítve az Apple és a Google alkalmazásboltjaiban. Ma reggelre azonban megérkezett az új verzió, egyelőre viszont csak a Google-féle Play Áruházba, az iOS verzió várat magára. Akinek a régi applikáció van meg a telefonján, annak nem szükséges újat letöltenie, csak frissíteni kell.

Innen töltheti le az app EU kompatibilis változatait:

  • App Store (egyelőre még nem jelent meg, de hamarosan várható)
  • Play Áruház

Fontos: egy olvasónk jelezte, hogy amennyiben az okostelefon nyelve magyar, akkor az uniós védettségi igazolás magyarul jeleníti meg az adatokat, és a beállításokban hiába találunk nyelvválasztó opciót, nincs lehetőség változtatni. Éppen ezért az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett a mobil nyelvét utazás előtt érdemes lehet angolra állítani, ebben az esetben ugyanis az EU-s igazolásban megjelenő információk is angolra váltanak.

Nyomtatott uniós védettségi igazolás

Ha valaki nyomtatott formában szeretné magánál tudni az uniós védettségi igazolást, annak el kell látogatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) portálra, majd ott bejelentkezni a jobb felső sarokban lévő gomb megnyomásával. Ehhez ügyfélkapus regisztráció szükséges. Belépve a kék menüsorból az Uniós COVID igazolvány opciót kell kiválasztani a folytatáshoz.

Pirossal jelöltük, hova kell kattintani a nyomtatható PDF eléréshez.

Ezt lekattintva töltődik be az az oldal, ahol megjelenik három igazolástípus: Oltási igazolvány, Tesztigazolvány, Gyógyultsági igazolvány. Az EU-n belüli utazásokhoz az Oltási igazolványt kell letölteni. Oltási igazolványból két változat létezik, az Első és az Ismétlő.

Az előbbi csak első oltás időpontját tartalmazza, míg az utóbbi csak a másodikét, de itt már szerepel az is, hogy túl vagyunk mind a két oltáson – a második verzió értelemszerűen csak azoknak jelenik meg, akik már megkapták mind a két oltásukat. Ha megvan, hogy melyikre van szükségünk, akkor a kiválasztást követően csak meg kell nyomni az Igazolvány letöltése gombot és megkapjuk a pdf-fájlt. Ez tárolható a mobileszközünkön, illetve ki is nyomtatható.

EESZT Az Oltási igazolvány szükséges az EU-n belüli utazáshoz.

Ajánlott videó