Tech

App még nincs az uniós védettségi igazoláshoz, de a pdf már tölthető

24.hu
24.hu

Július 1-jével Magyarország is bevezette az uniós védettségi igazolást, ami kétnyelvű (magyar és angol) és digitális, illetve papír formában is elérhető. Bár az erről szóló tájékoztató már korán reggel megjelent a kormányzati tájékoztató portálon, az okostelefonos verziók még nem kerültek fel az App Store és a Google-féle Play Áruház alkalmazásboltokba. Fontos, hogy a korábban kiadott változat (hiába tartalmazza már mindkét oltás időpontját, illetve az oltás típusát is) nem alkalmas az EU-n belül a védettség igazolására, ehhez mindenképpen szükség lesz az EU-s jogszabályoknak megfelelő verzió, ami a cikkünk írásának pillanatában még nem elérhető.

Nyomtatott uniós védettségi igazolás

Ha valaki nyomtatott formában szeretné magánál tudni az uniós védettségi igazolást, annak el kell látogatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) portálra, majd ott bejelentkezni a jobb felső sarokban lévő gomb megnyomásával. Ehhez ügyfélkapus regisztráció szükséges. Belépve a kék menüsorból az Uniós COVID igazolvány opciót kell kiválasztani a folytatáshoz.

Pirossal jelöltük, hova kell kattintani a nyomtatható PDF eléréshez.

Ezt lekattintva töltődik be az az oldal, ahol megjelenik három igazolástípus: Oltási igazolvány, Tesztigazolvány, Gyógyultsági igazolvány. Az EU-n belüli utazásokhoz az Oltási igazolványt kell letölteni. Oltási igazolványból két változat létezik, az Első és az Ismétlő.

Az előbbi csak első oltás időponját tartalmazza, míg az utóbbi csak a másodikét, de itt már szerepel az is, hogy túl vagyunk mind a két oltáson – a második verzió értelemszerűen csak azoknak jelenik meg, akik már megkapták mind a két oltásukat. Ha megvan, hogy melyikre van szükségünk, akkor a kiválasztást követően csak meg kell nyomni az Igazolvány letöltése gombot és megkapjuk a pdf-fájlt. Ezt tárolható a mobileszközünkön, illetve ki is nyomtatható.

EESZT Az Oltási igazolvány szükséges az EU-n belüli utazáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik