Tech

Kína bázist akar építeni a Marson

Vang Csiaocsun, az állami tulajdonú Kínai Rakétatechnológiai Akadémia (CALT) igazgatója a 2021-es Globális Űrkutatási Konferencián arról beszélt, hogy Kína bázist szeretne létrehozni a Marson – írja az Interesting Engineering. Mint mondta, az első kínai 2033-ban léphetne az égitestre.

Csiaocsun szerint az ázsiai ország három lépésben alakítana ki tartós telepet a vörös bolygón.

Az első, technológiai előkészítési fázisban robotok segítségével hoznának el mintákat, és térképeznék fel a későbbi bázis környezetét. A második lépésben űrhajósokkal építenének fel egy telepet, végül pedig űrhajóflottákkal gyorsítanák fel a projektet.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Kína azt tervezi, hogy atommeghajtású űreszközöket is használ majd az emberes Mars-missziói során. A CALT egy „églétra” lehetőségét is fontolgatja, a kifejezés talán valamiféle űrfelvonóra utal, amely a felszínről egy űrállomáshoz vezet.

Az ázsiai ország űrprogramja az utóbbi években egyre ambiciózusabbá vált, ami a hidegháború után újabb űrversenyhez vezetett. Kína immár az űrszektor egyik legmeghatározóbb szereplője, és az Egyesült Államok méltó kihívójává vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik