Tech

Ekkor gyúltak az első fények az univerzumban

Egy új vizsgálata alapján az első csillagok 250-350 millió évvel a világegyetem születése után keletkeztek – írja az MTI a BBC-re hivatkova. A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a NASA James Webb űrtávcsöve, amelyet novemberben terveznek felbocsátani, elég érzékeny lesz ahhoz, hogy közvetlenül megfigyelje a galaxisok létrejöttét.

A kutatócsoport a jelenleg ismert legtávolabbi galaxisok közül hatot vizsgált, ezek fénye több mint 13 milliárd év alatt jutott el a Földre. A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok által gyűjtött adatokat elemezve arra jutottak, hogy a galaxisok kora 200-300 millió év lehet, ebből pedig következtetni tudtak arra, hogy mikor alakultak ki első csillagaik.

A szakértők feltételezik, hogy az univerzum sötét volt az első néhány százmillió évben, mielőtt az első csillagok és galaxisok jöttek létre. Nicolas Laporte, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint a csillagászok régóta vizsgálják, hogy mikor villantak fel az első csillagfények a világegyetemben.

Megfigyeléseink azt jelzik, hogy a kozmikus hajnal 250-350 millió évvel az univerzum keletkezése után következett be

– mondta a kutató.

Pakin Songmor / Getty Images

„A modern csillagászat Szent Grálja az, ha olyan távolra tudunk visszatekinteni, hogy képesek legyünk látni a csillagok és galaxisok legelső generációját” – mondta Richard Ellis, a Univesity College professzora. A most vizsgált hat galaxis olyan távoli, hogy a jelenleg működő legnagyobb felbontású teleszkópokal is csak néhány pixelnek látszanak a számítógép képernyőjén.

A James Webb űrtávcső a világ legnagyobb méretű és teljesítményű űrteleszkópja lesz. A szakértők bíznak benne, hogy segítségével visszatekinthetnek 13,5 milliárd évvel ezelőttre, így pillantva meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

A vöröseltolódás miatt az infravörös tartományban működő űrteleszkóp másik fontos feladata az idegen világok felfedezése lesz. Az 1990-es években találták az első olyan bolygókat, amelyek a Naprendszeren kívül keringenek, azóta több mint 4 ezer ilyen égitestet azonosítottak. Az űrtávcsövet 44 ország kutató használják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik