Tech

Repülő versenyautót teszteltek

A drónpiac fejlődésének köszönhetően ma már olyan kvadrokoptereket is készítenek, amelyek valódi közlekedési eszközként is használhatóak. Ilyen az Ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hatóság felügyelete alatt, az Alauda Aeronautics által létrehozott Alauda Airspeeder Mk3 EXA is, amely gyakorlatilag egy repülő autó. A járművel a közelmúltban hajtották végre az első teljes repülési tesztet – írja az IFLScience. A gépet egy profi csapat irányította, egyelőre csak a távolból.

A modell ezzel csatlakozott az Airspeederek EXA szériájához. Ide olyan elektromos repülő járművek tartoznak, amelyeket kifejezetten versenyzés céljából terveztek.

Az Alaudánál bíznak benne, hogy létrehozhatnak egy versenysorozatot a hasonló gépek számára.

A tervek szerint már 2021-ben, három helyszínen elindítanának egy szezont.

A vállalat szerint a futamokon még boxkiállások is lesznek, idővel pedig emberi pilótákat is beültetnek majd a járművekbe.

Az Airspeeder széria már kifejezetten közel jár a valódi, pilóták által vezetett repülő autókhoz. A négy rotorral hajtott modellek hivatalosan eVTOL (elektromos függőlegesen fel- és leszálló) járművek. A vállalat gépei legfeljebb 500 méterig képesek emelkedni, és 2,8 másodperc alatt gyorsulnak 0 kilométer per óráról 100-ra. A széria akkumulátora egyelőre csak 10-15 perces repülést tesz lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik