Getty Images
Tech

Csoportot állítana fel az Európai Unió a hackertámadások ellen

Az egyre gyakoribbá váló kibertámadások miatt az Európai Bizottság javaslatot mutatott be egy új közös, korszerű és összehangolt válaszintézkedésekre képes kiberbiztonsági egység létrehozásáról – írja az MTI. Az uniós bizottság hangsúlyozta, hogy a kibertámadások mind nagyságrendjüket, mind következményeiket tekintve egyre súlyosabbak, és komoly hatást gyakorolnak a közszolgáltatások működésére, valamint a vállalkozások és az emberek életére.

A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektort képviselő partnerek túl gyakran végzik tevékenységüket egymástól elkülönülten. Ezért a közös kiberbiztonsági egység célja az lesz, hogy az EU és a tagállamok rendelkezésére álló erőforrásokat és szakismereteket összefogva hatékonyan megakadályozza, illetve eredményesen kezelje a tömeges biztonsági incidenseket és válságokat.

A közös kiberbiztonsági egység révén virtuális és fizikai együttműködési platform is a rendelkezésükre áll majd. A platformként működő közös kiberbiztonsági egység a koordináció, a tudásmegosztás és akár előzetes figyelmeztetések révén biztosítani fogja az uniós válaszlépések összehangolását, és segítséget nyújt majd a támadásokat követő helyreállításhoz.

Az uniós bizottság célja, hogy az egység 2022. június 30-ig megkezdje működését, 2023. június 30-ra pedig teljes mértékben kiépüljön.

Ajánlott videó