Tech

Kiderült, miért halványult el a híres csillag

Egy friss tanulmányban a szerzők magyarázatot adnak a Betelgeuse fényerejének hirtelen csökkenésére – írja a Live Science. 2019 őszén az égbolt egyik legfényesebb és leghíresebb csillaga elhalványult, 2020 februárjára már normál fényerejének mintegy kétharmadát vesztette el.

Az 550 fényévre, az Orion csillagképben fekvő objektum egy vörös szuperóriás, az ilyen égitestek életének végét hatalmas szupernóva-robbanás kíséri. Egyes kutatók azt feltételezték, hogy a gyors elhalványulás ennek a folyamatnak az előjele.

Miguel Montargès, a Sorbonne Egyetem munkatársa és kollégái most arra jutottak, hogy a fényerő visszaesése nem a közelgő pusztulásra utal.

A kutatók a chilei Very Large Telescope (VLT) adatait elemezték, ezek alapján az elhalványulást egy, a Betelgeuse előtt lévő porfelhő okozta.

Javier Zayas Photography / Getty Images

A csapat az esemény előtt, után és alatt is megvizsgálta a csillag képét a VLT adatai révén. A szakértők két lehetséges magyarázattal álltak elő: az elhalványulást egy, a Betelgeuse felületén kialakult hűvös folt, vagy egy, a Föld és a csillag között elvonuló porfelhő idézte elő. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy mindkét jelenség szerepet játszott a folyamatban: a felszín egyik régiója lehűlt, a korábban kilökődött gáz pedig a hőmérséklet csökkenése miatt lecsapódott, port hozva létre.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Betelgeuse viszonylag fiatal, ezért a közeljövőben feltételezhetően nem fog megsemmisülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik