Tech

Egy év alatt közel négyszeresére nőtt a videokártyák ára

Smith Collection / Gado / Getty Images
Smith Collection / Gado / Getty Images

Egy év alatt közel megnégyszereződtek a videókártyák árai – írja a HWSW a Jon Peddie Research kutatására hivatkozva. A árak emelkedése ugyan már 2020 első negyedévében megkezdődött, de ekkor még szerényebb mértékű volt a növekedés: a belépőszintű VGA-k ára közel 15, a középkategóriás modelleké 8, a felsőkategóriás kártyáké pedig 18 százalékkal emelkedett. A növekedés üteme aztán a második negyedévben gyorsult fel igazán, egyes kategóriákban további 14-19 százalékkal növelve a videokártyák árait.

Kapcsolódó
Súlyos árat fizetünk azért, hogy megrohamoztuk a kütyügyártókat
A koronavírus hatására világszerte nőtt a kereslet az elektronikai eszközök iránt, majd beütött az iparokon átívelő chiphiány.

Az árak ugyanakkor a tavalyi év utolsó negyedévében szálltak el igazán: a belépőszintű modellek átlagára ekkor már 206, a középkategóriás kártyáké 174, a felsőkategóriás VGA-k ára pedig 48 százalékkal növekedett tovább. Ennek eredményeként jelen pillanatban a belépőszinten 496 (~150 000 Ft), a középkategóriában 809 (~245 000 Ft), a csúcskategóriában pedig 1358 dolláros (~410 000 Ft) átlagár a jellemző a JPR elemzése szerint. Az áremelkedés mögött többek között az áll, hogy a játékosok és a kriptobányászok részéről egyszerre nőtt meg az igény a videokártyák iránt, amit csak tetézett a koronavírus járványra visszavezethető komponenshiány és gyártókapacitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik