Tech

Milyen telefonszám tudakozókat használhatunk telefonszám-kereséshez? (X)

A telefonszám tudakozók régóta léteznek már, de a telefonszám-keresés az internet és a közösségi médiák világában nem tűnik első ránézésre túl bonyolultnak. Kérdezhetnénk persze, hogy mi szükség van egyáltalán telefonszám tudakozókra, hiszen mindenki ismeri már azt a közhelyet, hogy a „Google a barátunk”, csak beríjuk a keresőbe, amit akarunk, és már meg is találtuk. A telefonszámok esetében azért ez nem teljesen van így. Cégek adatait, elérhetőségeit ugyan ki tudja dobni a keresőprogram, de ha konkrét személy telefonszámára van szükségünk, már nem lesz ennyire pontos a találati arány.

A telefonszám-keresésre számos lehetőségünk van. A telefonszám tudakozók, illetve alapjában véve a tudakozók régen telefonos ügyfélszolgálatként működtek, ez manapság is létező szolgáltatás. A legismertebb ilyen belföldi tudakozó telefonszám 11-800, de számos másik is létezik, amelyet hívhatunk, ha valamilyen telefonszámra van szükségünk. Régen a telefonszolgáltató telefonkönyveit is megkaptuk minden évben, ám a mobiltelefonok világában, amikor naponta születnek új telefonszámok a változásokat lehetetlen lenne követni.

Legnagyobb telefonszolgáltatók tudakozói

Mivel ma már nemcsak vezetékes, hanem mobilszolgáltatás is van, ráadásul szolgáltatóból is több van, így egy egységes telefonkönyvet lehetetlen lenne létrehozni, legalábbis nyomtatott alapon semmiképp sem. A telefonszám-keresésre azonban még mindig szükség van, ehhez pedig ma már digitális megoldásokat használhatunk. Minden szolgáltatónak van saját telefonszám-keresője. Ezeket egyrészt a szolgáltató saját weboldalán találhatjuk meg, tehát ha szükségünk van egy telefonszámra, akkor a Telekom, a Telenor és a Vodafone keresői mellett már a Digi, az Invitel és a UPC telefonszám-keresőjét is használhatjuk.

A név mellett cím alapján is kereshetünk, illetve akkor is használhatjuk ezeket a keresőket, ha ismeretlen számot szeretnénk azonosítani. Ha nem titkosított szám, akkor a kereső ki fogja dobni a számhoz tartozó nevet. Tehát, ha telefonszám-tudakozóra van szükségünk, akkor a telefonszolgáltatók keresőjét bátran használhatjuk.

Online telefonszám tudakozókról

Online módon azonban nem csak közvetlenül a szolgáltatók oldalán kereshetünk vagy azonosíthatunk be egy telefonszámot. A Telefonszám tudakozón például az összes nagy szolgáltató keresője elérhető, vagyis nem szükséges külön-külön felkeresnünk az oldalakat, mert az oldalon keresztül el tudunk jutni. A számkeresést egyébként városok alapján is elvégezhetjük, hiszen ilyen szűrő is található az oldalon.

Emellett a legfontosabb cégek és szolgáltatók telefonszámait is magába foglalja az oldal. Vagyis nemcsak arra használhatjuk, hogy ismeretlen számot azonosítunk vagy egy ismerős számát kikeressük, hanem közérdekű és fontos számok adatbázisaként is használhatjuk. Megtalálható az oldalon az összes OTP Bankfiók címe és telefonszáma, de a NAV ügyfélszolgálati telefonszámait is megtalálhatjuk az oldalon. Emellett fontos és közérdekű számok listája is szerepel itt, ami folyamatosan bővül.

Hol találhatjuk meg a közérdekű és fontos telefonszámokat?

Amikor telefonszámot keresünk, akkor sok esetben nem egy konkrét személy számára van szükségünk, hanem valamilyen fontos, közérdekű vagy segélyhívó telefonszámra. Megtehetjük, hogy valamelyik keresőprogramot használjuk, de az online telefonszám tudakozókban is össze vannak gyűjtve a legfontosabb telefonszámok, mint a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség telefonszáma, illetve az általános segélyhívószám. A telefonszam-tudakozo.hu oldalán például az Autóklub segélyszámát is megtalálhatjuk, de összegyűjtötték a legfontosabb távközlési telefonszámokat, illetve az utazási információs telefonszámokat is (MÁV, VOLÁN, Ferihegyi Reptér).

Persze mondhatnánk, hogy ezeket a számokat könnyen megtalálhatjuk, hogy a keresők ki fogják dobni, ha beírjuk, ám valószínű, hogy sok szám fog felugrani, amiből nem fogjuk tudni eldönteni, melyikre is van szükségünk. Érdemes ilyenkor az általános ügyfélszolgálat számát tárcsázni, ahonnan megkaphatjuk a szükséges melléket-, vagy telefonszámot.

Hogyan használjuk a telefonszám tudakozókat? Milyen adatra lesz szükség a sikeres kereséshez?

A telefonszám tudakozók használata nagyon egyszerű. Ha telefonon hívjuk az ügyfélszolgálatot, akkor is ugyanazokra az adatokra lesz szükségük a sikeres kereséshez, mintha online telefonszám tudakozót használnánk. Ahhoz, hogy megtalálhassuk, az adott személyhez milyen telefonszám tartozik, a nevén kívül érdemes tudni a lakcímét, vagy legalább a várost, ahol él. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy annak idején, a telefonkönyvek korában is hány Horváth István vagy Nagy Béla élt, és úgy tudtuk őket kiválasztani, kit is keresünk valójában, hogy tudtuk a címét. A telefonszám tudakozóknak a mai digitális világban is van létjogosultságuk, a használatuk pedig talán még egyszerűbb, mint régen volt. Ha szükségünk van egy telefonszámra, vagy azonosítani szeretnénk a minket hívó számokat, a telefonszám tudakozók a segítségünkre lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik