Tech

Bemutatkozott az iOS 15

Getty Images
Getty Images

Az Apple idén is teljesen az online térbe költöztette éves, fejlesztőknek szóló WWDC konferenciáját, ami ugyan több napon keresztül zajlik, az átlagfelhasználóknak szóló érdekességek már a nyitó keynote-on terítékre kerülnek. Ugyan korábban hallani lehetett arról, hogy ezúttal hardverek is bemutatkoznak, végül csak a szoftveres újdonságok kerültek terítékre. A WWDC legfontosabb bejelentése rendszerint mindig a következő teljes értékű iOS mobilszoftver, idén már az iOS 15, ami hatalmas újdonságokat ugyan nem hoz, főleg produktivitás és az adatbiztonság terén erősít.

Az új iOS-szel megújul a FaceTime, ezúttal a járvány apropóján nem meglepő mód a csoportos videóhívásokon csiszoltak a fejlesztők, ezzel is közelítve a Zoom felé. Érkezik a háttérzajok fejlettebb szűrése, illetve pár praktikus apróság, például a csoportos hívások során az aktuális beszélő köré kerülő keret, és egy új portrémód. Az Apple hangsúlyozza, hogy a FaceTime hívások végponttól végpontig terjedő titkosítással garantálják a felhasználók beszélgetéseinek védelmét.

Az iOS 15 elhozza a Messages csevegőbe a „Shared with You” funkciót, ami lényegében egy külön felületre gyűjti a beszélgetésekben kapott linkeket, fotókat, tartalmakat, így megkönnyíti a későbbi időpontban való visszanézést. Mivel munkára és magán célokra egyaránt használjuk a mobilt, a figyelmünk elaprozódhat, főleg az értesítések vonják el a figyelmünket, ennek orvoslására vezetik be a Focus alkalmazást, amivel részletesebben beállítható, hogy bizonyos körülmények, élethelyzetek közt milyen appok értesítései ne zavarjanak meg minket.

És ha már értesítések: az új rendszerben némileg átgondolták az értesítések kinézetét, és a megjelenítés logikáját is olyan módon, hogy a leggyakrabban használt alkalmazások értesítései kerüljenek szem elé.

Aprónak tűnő, ám hasznos újítás a „Live Text”, mellyel a fotókon látott szövegeket az algoritmusok másolható és szerkeszthető szöveggé alakítanak, ezzel megkönnyítve például a jegyzetkészítést. Ezen felül frissül az időjárásjelző Weather app, valamint az Apple Maps, utóbbi már több 3D-s képet tartalmaz az alul- és felüljárókról.

Az iOS 15 szokás szerint az év második felében válik elérhetővé.

Apple

Ajánlott videó

Olvasói sztorik