Tech

Ismét bekapcsolták Kína mesterséges Napját

A Kínai Tudományos Akadémia pénteken fontos eredményt ért el kísérleti fúziós erőművével – írja a ScienceAlert.

A géppel 101 másodpercig tudtak 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet fenntartani, ez a Nap maghőmérsékletének nyolcszorosa.

Az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) segítségével évek óta folytatnak teszteket a kutatók. 2018-ban már sikerült 100 millió Celsius-fokot elérniük, igaz, csak 10 másodpercre. A gép új csúcsa 160 millió Celsius-fok, ezt 20 másodpercen át tartották.

A szakértők úgy vélik, hogy az új rekord hozzájárulhat az alternatív energia fejlődéséhez. Li Miao, a kínai Déli Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársa szerint a végső cél az, hogy az extrém forróság hosszú időn át stabil maradjon.

Huang Bohan / XINHUA / Xinhua via AFP

Magfúzióról akkor beszélünk, amikor két kisebb atommag egyesül egy nagyobbá. Ez a jelenség látja el energiával a csillagokat. Míg a Nap esetében a fúziót a gravitáció támogatja, addig itt, a Földön a szélsőséges hőt kell segítségül hívnunk a reakció beindításához. Elvileg egy fúziós reaktorral hatalmas mennyiségű energiát állíthatnánk elő, a technológia megvalósítása azonban nem egyszerű. A fő kihívást az jelenti, hogy a plazmát elég ideig stabilan tudják tartani, a rendszer pedig gazdaságos legyen.

Egy funkcionáló fúziós erőmű nem bocsátana ki üvegházgázokat, és a működése során keletkező radioaktív hulladék mennyisége is elenyésző lenne. Éppen ezért gondolja úgy sok kutató, hogy a technológia komoly áttörést hozhatna az energetikában. Egyelőre ugyanakkor a fúzió létrehozásához több energiára van szükség, mint amennyit kinyerhetünk belőle, így még sok fejlesztésre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik