Tech

Továbbra is terjednek a magyarokat szexi videókkal zsaroló levelek

Getty Images
Getty Images

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NSZNKI) az elmúlt hetekben több alkalommal is felhívta a figyelmet a „sextortion” témájú, zsaroló hangvételű e-mailekre. Az intézethez több kérdés és bejelentés is érkezett a témában, így a szakértők egy kapcsolódó infografikát is közzétettek a legfontosabb tudnivalókkal.

Az NSZNKI május elején ismételt riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsarolólevelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti köre miatt. Megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma is, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A levelek szövegezése azonos: tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videó felvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható.

A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíjat nem fizeti meg, a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő. A zsaroló leveleket a SPAM szűrök sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket.

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik