Tech

Egyre több országban terjed az új androidos vírus

Getty Images
Getty Images

A Cleafy biztonsági cég kutatói új kártevőt azonosítottak, ami androidos készülékeken próbálja megszerezni a felhasználók érzékeny adatait banki csalások végrehajtásához. A Teabot névre keresztelt malware az eddigi jelentések szerint Spanyolország, Németország, Olaszország, Belgium és Hollandia országokban ütötte fel a fejét.

Egy tipikus, banki ügyfeleket célzó androidos trójai, ami a felhasználók banki bejelentkezési adataira és SMS-ben érkező kódjaira pályázik, továbbá képes élő közvetítést is indítani a távolból, hogy a támadók lehallgathassák az eszköz tulajdonosát.

A szakértők szerint a Teabotot még mindig aktívan fejlesztik készítői, és más népszerű alkalmazásoknak adja ki magát. A csalók visszaélnek többek közt a VLC MediaPlayer, és népszerű csomagszállító szolgáltatások neveivel is, hogy letöltésre bírják rá a mobilozókat. Ugyan a Google Play áruházban szerencsére egyelőre még nem jelent meg a kártevő, de külső áruházakon, e-mailben, kártékony csatolmányokkal terjesztik, így a szakértők óvatosságra intenek ezekkel a csatornákkal kapcsolatban, ha alkalmazást töltenénk le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik