Tech

Pénteken landolhat Kína a Marson

Kína hamarosan a harmadik országgá válhat, amelynek sikerült épségben űreszközt juttatnia a Mars felszínére – írja a CNET. A Csurong leszállóegység a február óta a vörös bolygó körül keringő Tianven-1-en utazik, a lander pénteken fogja megkísérelni a leszállást. A marsi leereszkedés nagyon nehéz feladat, a szakértők a manőverre sokszor hivatkoznak a rettegés hét perceként.

A Tianven-1 2020 júliusában indult el, ez Kína első Mars-küldetése.

A misszióhoz három űreszköz tartozik: egy szonda, egy leszállóegység és egy marsjáró.

Az ázsai ország hivatalos közleményt nem adott ki a landolás tervezett időpontjáról, de sajtóértesülések szerint a műveletet május 14-én, magyar idő szerint 13:11-kor hajtják végre.

SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Miután a leszállóegység és a rover leváltak a szondáról, nagyjából hét percen át ereszkednek majd a marsi légkörben. Ha a robotok átjutottak, hővédő pajzsuk le fog válni, és kinyílik az ejtőernyőjük, amely lelassítja őket. Idén februárban már landolt egy marsjáró az égitesten, akkor a NASA Perseverance robotja érte el épségben a felszínt.

Kína terve az, hogy űreszközeik az Utopia Planitia nevű régióban landoljanak, ugyanebben a térségben szállt le 1976-ban a NASA Viking-2 egysége. A kínai robotok missziója előreláthatóan 90 solon, azaz marsi napon át tart majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e élő közvetítés a landolásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik