Tech

Folyékony vízre bukkantak egy meteoritban

Szakértők egy csoportja vízre bukkant egy ősi meteoritban – írja a Space.com. A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy milyenek voltak a körülmények a Naprendszer korai időszakában.

A víz meglehetősen gyakori anyag rendszerünkben: jég formájában a Szaturnusz gyűrűiben is jelen van, de folyékony állapotban a gázóriás egyik holdjának, az Enceladus mélyén is fellelhető. A kutatók egy ideje úgy gondolják, hogy a víz a meteoritok egyik típusában, az úgynevezett szenes kondritokban is fennmaradhatott, eddig azonban nem azonosítottak folyékony vizet ilyen kőzetekben.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban Cucsijama Akira, a Ricumejkan Egyetem munkatársa és kollégái azt írják, olyan zárványokat észleltek egy szenes kondritban, amely szén-dioxidban gazdag folyékony vizet tartalmaz. A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy miként fejlődtek a Naprendszer bolygói.

Lehetséges, hogy hasonló kőzetek segítségével jutott el az életet jelentő víz a Földre.

A kutatók egy olyan meteoritot elemeztek, amely 2012-ben csapódott be az Egyesült Államokba. Az objektum nagyjából 4,6 milliárd éves, tehát rendszerünk hajnalán született meg.

A csapat mikroszkópos technikával vizsgálta a meteor töredékeit, és egy olyan parányi kalcitra bukkantak, amely még kisebb folyadékzárványokat foglal magába. Ezekben olyan vizet mutattak ki, amely legalább 15 százalékban szén-dioxidot tartalmaz.

A szakértők szerint a meteorit anyaaszteroidája fagyott vízből és szén-dioxidból alakulhatott ki a Naprendszer egy rendkívül hideg régiójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik