Tech

IT területre váltanál? Szakértőnk segít (x)

Az IT most is hiányszakma, a terület a karrierváltókat is vonzza. A váltásra való tudatos készülésben a Green Fox szakértői segítenek.

A Junior programozó képzéseket tartó Green Fox Academy már több mint 1200 karrierváltást kísért végig. Az iskola pszichológus-coach-a, Fejes Fruzsina szerint a sikeres karrierváltáshoz mindenekelőtt elkötelezettségre és tudatosságra van szükség. Ebben nyújt segítséget az iskola “Így készülj fel tudatosan egy bootcampre!” című letölthető kézikönyve, amiben Fruzsi mellett Takács Szabolcs, pénzügyi tanácsadó, Fehér Vanda, HR Business Partner, valamint Green Fox alumni hallgatók tanácsait is olvashatod.

Fruzsi szerint a tervezés mellett már a felkészüléskor érdemes a kapcsolati háló építésén dolgozni, és a lehetséges akadályokat is sorra kell venni.

Tervezz!
Nulladik lépésként készíts tervet arról, hogy mennyi idő alatt reális a karrierváltás. Érdemes előre kitalálni, hogy hogyan gazdálkodod ki a szükséges erőforrásokat, nemcsak a befektetett időt, hanem a felmerülő költségeket is. Fontos, hogy körültekintően tervezzen az ember, hiszen a tandíj mellett a kiesett jövedelmet és az álláskeresési időszakot is érdemes belekalkulálni.

Járj utána!
Annak is fontos időben utánajárni, hogy milyen tudásra van szükség, hogy álláshoz juss később, és azt hol tudod elsajátítani. Rengeteg tudás szerezhető online kurzusokból is, IT területen ez kiemelten igaz. Illetve a gyakorlat is sokat számít: nagyon sokat tud dobni a lehetőségeiden, ha van egy hobbiprojekted, amit később akár az interjúkon is bemutathatsz.

Építs kapcsolati tőkét!
Ha meetupokon, előadásokon, konferencián veszel részt, igyekezz megismerni minél több embert az adott területről! Nagyon fontos, hogy minél előbb elkezdd bővíteni a szakmai kapcsolati hálódat, a későbbiekben te is hálás leszel magadnak azért, hogy nem kell vaktában küldözgetned az önéletrajzodat.

Számolj az akadályokkal is!
Nem árt felkészülni lelkileg is arra, hogy a kezdeti időszakban gyakrabban érezheted magadat túlterheltnek, nem fog minden olyan gyorsan és automatikusan menni, mint ahogyan azt eddig megszoktad. Érdemes számolni azzal, hogy az elején szinte minden egyes nap újabb kihívást jelent majd, hagyj időt magadnak arra, hogy kialakulhasson az új szakmai identitásod!

“Picit könnyebb a helyzet akkor, ha valaki kombinálni tudja az új területet korábbi szakmájával. A programozásra például különösen igaz, hogy rengeteg szakmával kitűnően párosítható” – mondja Fruzsi.

Belevágnál?

A Green Fox júniusban induló online, full-stack, szuperintenzív képzésére május 9-ig adhatod le a jelentkezésedet. Most ráadásul nemzetközi csapatban, angol nyelven vághatsz bele a képzésbe, ami később, álláskereséskor nagy előnyt jelenthet.

Még gondolkodó fázisban vagy? Akkor neked ajánljuk a Green Fox ingyenes  “Így készülj fel tudatosan egy bootcampre!” című kézikönyvét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik