Tech

Haldokló szörnyeteget fotóztak az űrben

Lenyűgöző képet mutatott be a NASA a Hubble űrtávcső 31. születésnapján – írja a ScienceAlert. Az űrteleszkópot 1990. április 24-én bocsátották fel, az új fotó UV-tartományban és látható fényben készült.

A felvételen az AG Carinae látható, a csillag a Földtől mintegy 20 ezer fényévre fekszik. Az objektum egy fényes kék változócsillag (LBV), az ilyen égitestek igen nagy tömegűek, és kifejezetten rövid, de látványos életet élnek.

Az AG Carinae egy igazi szörnyeteg: 70 naptömegű, és nagyjából egymilliószor fényesebb csillagunknál.

Az objektum a saját megsemmisülése ellen küzd: a befele ható gravitáció, illetve a kifele ható sugárzás nyomása elképesztő harcot folytat egymással. A jelenség hatására a csillagról időnként rétegek szakadnak le, a kilökött anyag a Hubble fotóján is jól kivehető.

NASA, ESA, STScI

Az objektumot egy úgynevezett nebula vagy csillagköd veszi körül, a gázból és porból álló struktúra megközelítőleg öt fényév széles. A nebula egy több ezer évvel ezelőtt történt kitörés eredménye, a csillagködben a vörös szín nitrogénnel szennyezett hidrogént, a kék pedig port jelöl. A felvétel bal felső sarkában az figyelhető meg, hogy a csillagszél miként rendezi át a gázt.

Az LBV-k életük során csak néhányszor tapasztalnak hasonlóan nagy kitörést, a robbanások után az égitestek átmenetileg stabilizálódnak. A hasonló csillagok csupán néhány millió évig maradnak fenn – összehasonlításképp: a Nap 10 milliárd évig fog élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik