Tech

Látványos eseményt észleltek a legközelebbi idegen csillagnál

Rekorder flert észleltek a legközelebbi idegen csillagnál, a Proxima Centaurinál – írja az IFLScience. A fler a csillagok tevékenységének egy látványos, kifényesedéssel járó eseménye. A szakértőknek egy kilenc űrtávcsőből és földi teleszkópból álló hálózattal sikerült megfigyelniük a jelenséget.

A Proxima Centauri egy vörös törpe, melynek tömege nagyjából nyolcada a Napénak. Az égitest 4,24 fényévre található.

A csillagok hajlamosak a flerekre, de a 2019. május 1-én érzékelt esemény kivételes volt.

A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, a teleszkóphálózat öt távcsöve is megfigyelte a jelenséget.

Az ALMA (Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat) mikrohullámú adatai alapján a csillag fénye néhány másodperc alatt nagyjából ezerszeresére nőtt. A Hubble távoli ultraibolya hullámhosszokon még szélsőségesebb ragyogást mért. Dr. Meredith MacGregor, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a Hubble 14000-szeres kifényesedést mutatott ki.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Mai tudásunk alapján a Proxima Centauri körül két bolygó is kering, a Proxima b és a Proxima c. Előbbi egy Föld-szerű objektum, utóbbi pedig egy minineptunusz. A Proxima b csillaga lakható zónájában kering, felszínén így elvileg fennmaradhat a folyékony víz. Az objektum ugyanakkor igen közel fekszik a Proxima Centaurihoz, a csillag tevékenysége miatt pedig elképzelhető, hogy nem tudott kialakulni rajta az élet. A mostanihoz hasonló megfigyelések segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen körülmények uralkodhatnak a helyi bolygókon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik