Tech

Megtalálhatták a Földhöz legközelebbi fekete lyukat

Szakértők egy csoportja azonosíthatta a legközelebbi ismert fekete lyukat – számol be a Space.com. Az 1500 fényévre fekvő objektum az Egyszarvú becenevet kapta, ami egyszerre utal az Egyszarvú csillagképben való elhelyezkedésére, illetve arra, hogy a fekete lyukak körében igen kis tömegével kivételesnek számít.

Mivel a rendszer ennyire különleges és furcsa, egyértelműen indokolt az Egyszarvú becenév

– mondta Tharindu Jayasinghe, az Ohiói Állami Egyetem PhD-hallgatója és a csapat vezetője. A szakember szerint a fekete lyuknak egy társa is van, egy vörös óriás, amely élete végéhez közeledik.

A csillagot az évek során különböző teleszkópokkal és űrtávcsövekkel figyelték meg, a nagy adathalmazt a közelmúltban Jayasinghe és kollégái átfogó elemzés alá vetették. Mivel az égitest fénye időszakosan ingadozik, feltételezhető, hogy a közelében egy másik objektum is található.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kutatók arra jutottak, hogy az érintett objektum nagy valószínűséggel egy fekete lyuk. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Egyszarvú három naptömegű – összehasonlításképp: a Tejútrendszer magjában fekvő fekete lyuk 4,3 milliószor nehezebb csillagunknál. Fontos kiemelni, hogy az objektum egyelőre csak egy jelölt, további vizsgálatra lesz szükség, hogy igazolják, valóban egy fekete lyukra bukkantak.

A szakértők csak kevés szuperkönnyű fekete lyukat ismernek, mivel azonosításuk nagyon nehéz. Az objektumokat az alapján képesek megfigyelni, hogy miként befolyásolják környezetüket, a kisebb tömegű fekete lyukaknak ugyanakkor értelemszerűen a hatásuk is kisebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik