Tech

Az írek vizsgálatot indítottak a nagy Facebook-adatszivárgás miatt

NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) vizsgálatot indított a Facebookkal kapcsolatos, félmilliárd felhasználót érintő adatszivárgás kapcsán – írja a TechCrunch. De nem csak az írek vizsgálódnak, elindult az uniós adatvédelmi vizsgálat is. Az írországi ügy viszont azért rendkívül jelentős, mert a Facebooknak ott is található leányvállalata.

Az adatok 106 ország Facebook-használóihoz tartoznak, a szivárgásban 377 000 magyar is érintett, és a kikerült információk között teljes személynevek, felhasználónevek, telefonszámok, lakóhelyek, születési dátumok és emailcímek is megtalálhatók.

A közösségi cég korábban elmondta: ezek régi adatok, szabad fellelhetőségük már 2019-ben kiderült, és akkor meg is oldották a problémát. Lényegében ugyanarról az adatbázisról van szó, ami 2019 augusztusban szivárgott ki a cégtől, de akkoriban nem tájékoztatták az ügyről a felhasználókat, ahogyan most sem. A Facebook közlése szerint ők sem tudják pontosan, hogy kiket érint az adatlopás, továbbá a felhasználók amúgy sem tudnának semmit tenni az ellopott adatok ügyében, ezért felesleges érzik a külön értesítést.

Utóbbi kijelentéssel kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kikerült adatok közt nem voltak pénzügyi, sem érzékeny, egészségügyi információk, illetve jelszavak sem.

Kapcsolódó
A Facebook nem értesíti azokat, akiknek kiszivárogtak az adatai
A közösségi oldal szóvivője szerint felesleges értesíteni azokat, akiket érint az adatszivárgás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik