Tech

Nem gondolná, mitől lehet gyenge a wifije

Getty Images
Getty Images
Főleg a világjárvány idején vált kiemelt fontosságúvá a megbízható otthoni wifi, hiszen a lakás sokak számára vált munkahellyé és tanteremmé is. Legyen szó akár a kötelező tevékenységeink elvégzéséről, vagy az esti kikapcsolódásról, rendkívül bosszantó tud lenni, ha itt-ott gyengébb a kapcsolat, rosszabb esetben nem is észlelhető. Ennek számos oka lehet, olyan dolgok is, amire nem gondolnánk.

Érdemes pár apróságra odafigyelni: sokan mellőzik például a router szoftverének naprakészen tartását, amit biztonsági szempontból is rendkívül fontos lenne időnként megejteni. Amint időnk engedi, tanulmányozzuk át a routerhez kapott használati útmutatót, jó eséllyel bukkanhatunk meglepő és hasznos információkra benne.

A Magyar Telekom a szolgáltatás részeként egy ún. digitális elosztót (HGW-t) ad az ügyfeleinek. Ezen eszközök felügyeletét a Telekom látja el így a szoftverfrissítésről is a szolgáltató gondolkodik.

Sokan feledkeznek meg arról is, hogy az évek során elavulhat a hardver. Értelemszerűen a korszerűbb készülékek magasabb letöltési sebességet tesznek elérhetővé, miközben támogatják az újabb szabványokat. A régi szabványú routerek, laptopok, mobiltelefonok és nyomtatók esetében olyan sávszélesség limitbe ütközhetünk, amit már jócskán túlszrányalnak a mai netcsomagok.

Előfordulhat, hogy az esetleges technikai problémák sorra vétele után sem érünk el eredményt. A wifi-jel hatótávolsága attól is függ, mi állja el az útját. Nyílt téren nagyobb hatótáv érhető el, mint egy épületben. Kevesen gondolnak rá, de a lakás adottságai is jelentős befolyásolással bírnak arra, hogy milyen minőségű a wifi jel. A beton, a panel, a vályogfalak mind olyan anyagok, amelyek ronthatnak a helyzeten, főleg ha vastag falakról van szó. Ezek miatt alakulhatnak ki a lakásban az úgynevezett dead zone-ok –lefedettség nélküli területek – amivel főleg a régebbi bérházak, lakótelepi lakások lakói szembesülhetnek.  Sokhelyütt lehet vásárolni wifi jelerősítőnek, lefedettségnövelőnek, jelismétlőnek nevezett eszközöket (range extender), ezek konnektorba dugható, kompakt eszközök, de nem minden esetben segítenek.

Ezért sem mindegy, hogy hova helyezzük el a routerünket: javasolt olyan helyre rakni, ahol a legtöbb szabad tér övezi. Manapság elérhetők olyan appilikációk, melyekkel követhetjük a lakásban a jelerősséget, ami segítséget nyújthat a megfelelő pont kiválasztásában. Praktikus a lakás közepe tájékára helyezni a routert, ha egyenletesen jó lefedettséget akarunk, de semmiképp sem a konyhában, a mikrohullámú sütő közelébe.

Tőlünk független, de az is lehetséges, hogy a környéken túl sok wifihálózat működik szimultán, ez például egy sűrűn lakott belvárosi övezetben, társasházban szokott gondot okozni. Vagy egyszerűen nem elegendő a router teljesítménye, túl sok falon keresztül kell áthatolnia a rádióhullámoknak. Összességében ezek miatt lehet gyenge a wifi: valami árnyékolja a jelet, a router sugároz gyenge jelet, illetve rossz helyen van a router, vagy valami zavarja a Wi-Fi adót. Ez lehet a szomszédos Wi-Fi vagy babafigyelő is, vagy csak egyszerűen a lakásunk alapterülete nagyobb annál, hogy az 1 pontból sugárzó router megfelelően erős jellel tudja lefedni a teljes területet.

Hozz ki többet!

A jó hír, hogy manapság olyan szolgáltatások is elérhetők, melyek kifejezetten abban segítenek, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az otthoni hálózatunkból. Ilyenek a Telekom otthoni net előfizetései mellé, Okoswifi csomagjaiban kínált Wi-Fi Extra eszközök, melyekkel falig-faltól élvezhetjük a stabil hálózat előnyeit a lakás távolabbi pontjain, akkor is, ha egyszerre több készülék kapcsolódik a netre.

A cikk a Telekom támogatásával készült.

Nem gondolná, mitől lehet gyenge a wifije 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik