Tech

A Facebook most Kanadát fenyegette meg tiltással

Beata Zawrzel/NurPhoto/ Getty Images
Beata Zawrzel/NurPhoto/ Getty Images

A Facebook február közepén jelentette be, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a helyi platformon nem engedélyezi használóinak a hírek megtekintését, a blokkolás pár napig tartott. A cégnek végül sikerült megállapodnia a kormánnyal a törvénytervezet módosításáról, és elkezd fizetni a felhasznált hírekért, elsőként a világ egyik legbefolyásosabb médiacégének, a News Corpnak. Pár hete úgy tűnt, hogy megismétlődni látszik a történet, de ezúttal máshol: a hasonló törvényeket fontolgató Kanadában.

A Facebook most azzal fenyegette meg a kanadaiakat, hogy náluk is letiltják a híreket, amennyiben érvénybe lépnek a javaslatok, mert „nem lesz más választás”. Erről a Facebook kanadai képviselője, Kevin Chan beszélt. Chan szerint a szabad és nyílt internet működésének alapjait rengeti meg, ha a sajtóból átvett hírekért fizetnie kell.

Jogosnak tűnik tehát a Facebook azon félelme, hogy az ausztráliai eset precedenst teremthet. Az illetékes kanadai miniszter szerint várhatóan további 10-15 országban fogadnak majd el hasonló szabályokat, szóval vélhetően nem Kanadában zajlik utoljára ez a harc.

Kapcsolódó
Megegyezett a Facebook és az ausztrál kormány, visszaállnak a hírek
Az ausztrál kormány hajlandó több ponton módosítani a Facebook által vitatott médiatörvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik