Tech

Szellemrészecskékre vadásznak a Bajkál-tó jege alatt

Orosz kutatók egy csoportja egy hatalmas műszert engedett le a dél-szibériai Bajkál-tó mélyére – írja a Live Science. A Baikal-GVD teleszkóp feladata az lesz, hogy megtalálja az univerzum legkisebb ismert részecskéit, a neutrínókat.

A neutrínók töltés nélküli, közel tömegtelen szubatomi részecskék, amelyek mindenhol jelen vannak. Miközben ezt a cikket olvassa, az ön testén is épp rengeteg neutrínó száguld át – ezért nevezik őket gyakran szellemrészecskéknek. Bár a neutrínók mindenhol ott vannak, a legtöbb erővel olyan gyenge kölcsönhatásban vannak, hogy kimutatásuk nem egyszerű.

A detektorokat jellemzően a felszín alá telepítik, hogy elzárják őket a kozmikus sugárzástól és az egyéb zavaró forrásoktól.

A tiszta vizű, vastag jégtakaróval borított Bajkál-tó most tökéletes helyet biztosít az észleléshez.

Az orosz kutatók március 13-án, a déli parttól mintegy 4 kilométerre engedték le a Baikal-GVD-t. A modul 1310 méteres mélységbe ereszkedett.

Bair Shaibonov / Russian Institute for Nuclear Research / AFP

A műszerben olyan érzékelők találhatóak, amelyek képesek kimutatni az úgynevezett Cserenkov-sugárzást. Ez akkor keletkezik, amikor a töltött részecskék (a neutrínók) a közegben (a tó vizében) a közegbeli fénysebességnél gyorsabban haladva elektromágneses sugárzást bocsátanak ki.

A szakértők 2003 óta keresik a neutrínókat a Bajkál-tóban, a mostani detektor az eddigi legnagyobb. A műszerrel egyébként egyéb egzotikus részecskék és a sötét anyag után is kutatnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik