Tech

Felrobbant Elon Musk kísérleti űrhajója

SPACEX / AFP
SPACEX / AFP

Sikerült függőlegesen leszállnia szerdán a SpaceX kísérleti űrhajójának, de a landolás után 8 perccel felrobbant – írja az MTI. Korábban két prototípus is megsemmisült a landoláskor. Elon Musk vállalata a YouTube-on élőben közvetítette a kísérletet.

A Starship űrhajó SN10 jelű prototípusát helyi idő szerint szerda este bocsátották fel a texasi Boca Chica melletti indítóállásról. A szerkezet mintegy 10 kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, végül függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, hogy lángok csapnak fel a prototípus oldalán, lent, közvetlenül a hajtőműveknél.

Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már néhány perce állt, amikor a hatalmas robbanás történt. Az SN10 ezután földbe csapódott és megsemmisült. A detonáció miatt lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

A robbanást a SpaceX YouTube-csatornája már nem közvetítette, de más felületeken megjelentek róla felvételek. A kísérletet közvetítő szakértő, John Inspraker hangsúlyozta, hogy az űrhajót sikerült simán letenni az indítóállásra. A kísérlet fő célja az volt, hogy adatokat gyűjtsenek az ereszkedéskor, és ez sikerült is.

Elon Musk a Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek a munkáját, és ő is kiemelte, hogy a Strarship épségben landolt. „Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!” – írta. Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, Musk szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Két hasonló kísérleti űrhajóval tavaly decemberben és idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mindkét szerkezet már a földet érés pillanatában megsemmisült. Az újabb robbanás oka egyelőre nem ismert.

Ha elkészül, a Spaceship újrahasznosítható űrhajó rakétájával együtt 120 méter hosszú lesz, az űrhajóval embereket és rakományt szállíthatnak majd a Marsra és más égitestekre. Musk korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg még 2021-ben végrehajtják az űreszköz első Föld körüli tesztrepülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik