Tech

Kínai hackerek támadták meg az indiai vakcinagyártókat

Getty Images
Getty Images

A kínai állam által támogatott egyik hackercsoport támadást intézett két indiai vakcinagyártó vállalat számítógépes rendszere ellen – írja az MTI a Cyfirma nevű kiberbiztonsági cég hétfői bejelentése nyomán.

A Goldman Sachs bankház által finanszírozott, szingapúri, illetve tokiói székhelyű Cyfirma szerint az APT10 hackercsoport biztonsági réseket fedezett fel a Bharat Biotech és a világ legnagyobb vakcinagyártója, az Indiai Szérum Intézet (SII), illetve ezek beszállítóinak számítógépes rendszereiben. Mindkét vállalat szállít oltóanyagot a koronavírus elleni indiai immunizálási kampányhoz.

Kína és India regionális riválisok, számos országnak szállítottak és ajándékoztak koronavírus elleni vakcinákat. India a világon értékesített oltóanyagok több mint 60 százalékát állítja elő.

A történtek valódi indíttatása a szellemi tulajdon megszerzése lehetett, és hogy jobb versenyhelyzetbe kerüljenek az indiai gyógyszeripari vállalatokkal szemben”

– mondta Kumar Ritesh, a Cyfirma igazgatója, aki korábban a brit külföldi hírszerzés, az MI6 kiberbiztonsági szakembere volt.

Mint mondta, az APT10 aktívan támadta az SII-t, amely több ország számára állít elő AstraZeneca-vakcinát, és hamarosan megkezdi a Novavax-oltóanyag tömeggyártását is. A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre, ahogy az SII és a Bharat Biotech sem.

Az Egyesült Államok igazságügy-minisztériumának 2018-as jelentése szerint az APT10 tevékenysége a kínai állambiztonsági minisztériummal hozható kapcsolatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik