Tech

Bill Gates szerint a világ jól meglenne bitcoin nélkül is

Getty Images
Getty Images

A világ harmadik leggazdagabb embere, Bill Gates a napokban több alkalommal is beszélt arról, mit gondol a kriptovalutákról, különösen a bitcoinról, aminek az árfolyama ismét rekordokat döntöget.

A CNBC-nek adott interjújából kiderül, hogy befektetési szempontból semlegesen áll hozzá a bitcoinhoz. Innovációként értelmezve viszont meglenne nélküle a világ, mivel az anonimitás miatt számos illegális tevékenységhez használható fel. A klímaváltozásra gyakorolt negatív hatása miatt nem pártolja a bitcoint, mert annak bányászása rengeteg energiát emészt fel. Hozzátette, hogy a Gates Alapítvány már most is használ digitális pénznemeket a fejlődő régiókban, de azok nem olyan kriptopénzek, mint amilyen a bitcoin, a működésük átlátható.

Ezek után nem meglepő, hogy Gatesnek egyébként nincs egyetlen bitcoinja sem.

Nincs bitcoinom, és nem is shortolom. Így semleges a véleményem”

– mondta. A filantróp szerint a bitcoin árfolyamot elsősorban a piaci spekuláció alakítja, ezért képtelenség előrejelezni, mi fog történni a jövőben.

Ez a vélemény némileg finomabb, mint amit 2018-ban fogalmazott meg Gates, akkor ugyanis azt mondta, hogy a blockchain forradalom, ami a pénzügyi bűnözés, a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem forradalma is, valójában megöli az embereket.

A bitcoin árfolyama tavaly ősszel indult meredek emelkedésnek, és december közepe óta újabb és újabb rekordokat dönt, amit befektetők a kriptodeviza antiinflációs hatásával, valamint a szélesebb körű elfogadásához és használatához fűzött várakozásokkal magyaráztak. Elemzők már arra figyelmeztetnek, hogy fenntarthatatlannak bizonyulhat az erős árfolyam-emelkedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik