Tech

Top 5 nyári gumi márkák 2021-ben! (X)

A nyári gumiabroncsok kompromisszumok nélküli gumiból készülnek, amely tökéletes hatékonyságot nyújt a meleg időjáráshoz. Ez ellentétben áll az évszakos, vagyis négyévszakos gumiabroncsokkal, amelyeket úgy terveztek, hogy sok körülményt fedjenek le, valójában egyik időjárási környezethez sem megbízhatók. Cikkünkben megjósoljuk, hogy milyen márkák lehetnek idén népszerűek.

Nyári gumik – jobb teljesítmény nedves és száraz útszakaszon

Néhány tanulmány szerint ezek a nyári gumik szárazabb és nedves körülmények között is kiváló tapadást eredményeznek, mint az összes évszakos gumik. Ennek számos oka van, beleértve az összetett és a futófelület mintázatot. Ez igazán jó dolog, ugyanakkor a nyári gumiabroncsok hátránya, hogy havas és téli körülmények között teljesen használhatatlanok. Mindenképpen proaktívan kell lépni a gumiabroncsok cseréjében az év megfelelő időszakában, és rendelkezni kell tárolóhellyel két külön gumiabroncs-készlethez. Mégis a nyáron nyújtott kiváló teljesítményen túl előny, hogy a gumiabroncsok kétszer olyan jobban bírják a strapát, mint a többi gumi. Az alábbiakban négy alcsoportot különböztetünk meg:

Grand Touring nyári gumiabroncsok – a legalkalmasabb luxusautókhoz vagy sportkocsikhoz. Keverik a szokásos teljesítményű gumiabroncs-elemeket, jó száraz és nedves irányíthatóságot, alacsonyabb zajszintet és jobb kényelmet biztosít.

Nagy teljesítményű nyári gumik – hasonlóan, mint a Grand Touring gumik, de nem annyira a zajra és a kényelemre összpontosítanak. Általában sportautókra és szedánokra használják őket.

Ultra nagyteljesítményű nyári gumiabroncsok – Kiemeli a kezelhetőséget és a reagálóképességet, élesebb érzetet nyújtva az úton, a tapadás mellett száraz és nedves körülmények között is.

Max és Extreme Performance nyári abroncsok – merevebb és jobban reagál, mint a többi kategóriájú gumiabroncs. A gyártók kevesebb hangsúlyt fektetnek a nedves tapadásra.

Az idei év sláger-termékei?

A hazai webshopok – mint például az autógumi akció site – széles kínálattal rendelkeznek a legjobb nyári gumik tekintetében. Amelyek a következők lehetnek:

GOODYEAR    EFFICIENTGRIP 2 SUV

GOODYEAR    EFFICIENTGRIP CARGO 2

MICHELIN    E PRIMACY

MICHELIN    PILOT SPORT EV

PIRELLI        P7-2 Cinturato

VREDESTEIN    Ultrac

VREDESTEIN    Ultrac Vorti PLUS

YOKOHAMA    BluEarth-GT AE51

YOKOHAMA    BluEarth-XT AE61

 

A Goodyear gyártó nyári gumiabroncsa az egyik legrégebben szereplő termék a listán, mert kiváló teljesítményt nyújt száraz és nedves útszakaszon egyaránt.

A Michelin Pilot Sport abroncsot kifejezetten olyan autógyártók számára alakították ki, mint a BMW, a Mercedes, az Audi és a Porsche, felhasználva az ezen autógyártók motorsport programjaiban kifejlesztett technológiát. Ezeket a gumiabroncsokat a legjobb teljesítményre tervezték száraz körülmények között és meleg, nedves úton is.

Mikor célszerű nyári gumira váltani?

Ezek a kiváló minőségű és összetételű gumiabroncsok +7 fok alatti hőmérsékleten szinte teljesen elveszítik tapadásukat.  Ezenkívül a hőmérséklet-ingadozások is befolyásolják a gumiabroncsok nyomását, így a gumiabroncs-váltás abban az időszakban, amikor kissé meleg lesz, még korai lehet … viszont a tavasz első hónapjai ideális lehet a cserére. Hideg időben – függetlenül attól, hogy esik a hó, vagy van jegesedés – a téli gumi az irányadó. A jó gumiabroncsok nem csak a teljesítményt, hanem a biztonságot is jelentik. A nyári gumik javíthatják a kormányzási reakciót és a féktávolságokat.

A gumiknál a legfontosabb dolog a hatékony tapadás, ennek érdekében a gyártók különböző vegyületekkel kísérleteznek, hogy a kielégítő tapadás mellett, a gumiabroncsok tartóssága jó legyen, a Yokohama például narancsolajat használ a hosszabb távú minőség érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik