Tech

Vigyázzon, csalók élnek vissza a 24.hu nevével!

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Szélhámosok élnek vissza oldalunk nevével és külsejével, hogy egészségügyi készítményeket, csodatablettákat sózzanak rá a netezőkre. A szükséges jogi lépéseket megtettük, de most azt is elmondjuk, mit ne higgyen el az interneten.

Olvasóink több hónapja jelzik felénk, hogy alkalmanként belebotlanak az interneten olyan felületekbe, amik a 24.hu nevével és logójával élnek vissza, kisebb-nagyobb sikerrel koppintva híroldalunk megjelenését. Az említett oldalakon megjelenő koholt és áltudományos cikkek célja rendszerint nem az olvasó informálása, hanem valamilyen egészségügyi termék reklámozása, az eddig látott példák alapján: fogyasztószerek, parazitairtók, immunerősítők és hasonló készítmények.

Jelenleg nem létezik olyan technológia vagy módszer, ami hatékony lenne a hírportálok nevével visszaélő, csalási szándékkal létrehozott oldalakkal szemben. A visszaélésekkel szemben bevethető legjobb megoldás a netezők biztonságtudatosságának fejlesztése, ahogy sok más esetben is. Amellett, hogy egészséges szkepticizmussal kell fogadni, amit látunk a neten, muszáj tisztában lenni a veszélyekkel is, és átlátni a manipulatív kommunikáción, ami csodás ajánlatokkal, gyors meggazdagodással vagy fogyással szeretné elérni a netező pénzének vagy adatainak ellopását. Nemcsak a lemásolt portál hírnevére nézve káros ez a tevékenység, hiszen

elsősorban a megtévesztett áldozatokon történő nyerészkedés a cél.

A szükséges jogi és technikai lépéseket megtettük, de olvasóinkat szeretnénk arra kérni, hogy legyenek óvatosak, és mindig alaposan nézzék meg, hogy egy oldal nem él-e vissza hiteles portál nevével és kinézetével. Esetünkben ez rendkívül egyszerű: természetesen csak a 24.hu cím alatt osztunk meg cikkeket, így a böngészőben érdemes ellenőrizni a címet, amennyiben a Facebookról vagy máshonnan érkezik valaki olyan felületre, ami 24-ként tünteti fel magát.

Egy képernyőmentéssel rögtön mutatjuk is, melyek a leggyanúsabb elemek:

  • A böngésző címében nem a 24.hu szerepel, hanem valami más, furcsa kombináció, az alábbi példában: hu8.ketodietnd.com.
  • A cikk rögtön egy csodás ígérettel kezd: napi 500 grammot fogyhatunk úgy, hogy közben nem kellett lemondani a kedvenc pizzánkról! De hányszor hallottunk már ilyet?
  • A cikk szövege úgy próbál hitelesebbnek tűnni, hogy neves egészségügyi konferenciát említ, a kérdezőre „Tudósítóként” hivatkozik. Források, linkek nincsenek feltüntetve, és mind a személyek, mind az intézmények nevei rendkívül általánosak: Kovács Anita, Európai Dietológiai Kongresszus és hasonlók.
  • A tudományosnak álcázott cikk több kulcsszava is érezteti a tudományos orvoslással való szembenállást: „hagyományos”, „ősi”, „természetes”, „elhallgatott”, „betiltott”, „titkos”, „alternatív”, és ezekben a szövegekben előszeretettel hangsúlyozzák azt is, hogy a gyógyszergyárak által eltitkolt módszerről van szó.
  • Cselekvésre hívó, sürgető elemek kúsznak be az oldalon, amik nyomasztják az embert, hogy mielőbb vásároljon. Az oldalon látható felugró üzenet arra figyelmeztet, hogy vissza nem térő lehetőségről van szó, és már csak korlátozott számban áll rendelkezésre a készlet, ráadásul most 50 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni. Bevált módszer az elképesztő átalakulásokat ábrázoló fotók beszúrása, melyekre ha rákeresnénk a Google-ben, hamar kiderülne, hogy máshonnan lettek ellopva.
Fotó: 24.hu

Koncz Zsuzsa énekesnőt is felhasználták

A dolog érdekessége, hogy a rendeléshez egy űrlapot kell kitölteni, amin csak nevet és telefonszámot kér a felület, bankkártya-adatokat nem, talán ezért tűnhet kevésbé gyanúsnak a netezők számára (bár azért így is rengeteg gyanús jel van). Erről Koncz Zsuzsa énekesnő közösségimédia-profiljainak kezelője, Wigand Orsolya mesélt nekünk, aki bele is vágott a folyamatba egy visszaélés miatt.

A rajongók az elmúlt hét folyamán jelezték Koncz Zsuzsa hivatalos felületein, hogy az énekesnő nevével és képével visszaélő, egészségügyi készítményt reklámozó cikkre bukkantak a neten. Az egyáltalán nem hiteles, primitív nyelvezetű cikk szintén főleg a 24.hu logójával és kinézetével visszaélő felületeken terjedt, de Wigandék elmondása szerint más valódi, színvonalas hírportálok neve mögé bújt kamuoldalakon is látták felbukkanni a hirdetést.

Az űrlapon csak nevet és telefonszámot kell megadni. Fotó: 24.hu

Wigand a név és telefonszám megadása után az ügyvédekkel előkészítette a feljelentést, és várta a kapcsolatfelvételt. Miután hívást is kapott egy hirdetésfelvevő központi számáról, közölte a diszpécserrel, hogy egy csaláskísérletben vesz részt, és továbbítsa megbízói felé, hogy 24 órát adnak a Koncz Zsuzsa nevével visszaélő reklámok eltüntetésére, máskülönben benyújtják a panaszt. Az ügyintéző elmondása szerint ő csak megbízottként végezte a rendelések felvételét. Wigand később egy másik telefonszámról is kapott hívást, ahol a másik fél már gyanúsabban viselkedett: nem volt hajlandó elárulni a nevét, és a vonal minőségére hivatkozva le is rakta a telefont, mikor szembesítették a megbízók felé intézett kérésével.

Másnapra viszont már nem voltak elérhetők a korábbi linkek, így sikerült célt érni. Az énekesnő menedzsmentje megtette a további szükséges jogi lépéseket is. A social media manager elmondása szerint a cikk egyébként rengeteg gyanús jelet tartalmazott: Koncz Zsuzsát nem énekesnőként, hanem színésznőként és műsorvezetőként említették benne, másrészt a reklám is ízléstelen, primitív megjelenésű volt. Ennek ellenére volt olyan rajongó, aki levelében már arra panaszkodott, hogy megrendelte a terméket, de még nem kapta azt kézhez.

Szaporodnak a kamufelületek

Már tavaly is terjedtek a 24.hu nevével visszaélő reklámcikkek, viszont az utóbbi időben jelentősen több jelzést kapunk, ezeket mindig az olvasók találják meg. Korábban az nlc.hu és a Cosmopolitan nevét is felhasználták különféle potencianövelők reklámozására, de ezek még primitívebb kampányok voltak. „A tartalomlopás a női termékeket is érinti, teljesen mindegy, hogy interjút, horoszkópot vagy receptet írunk, mindent átemelnek, ami megtetszik nekik. Ami nehézséget okoz, az az, hogy hiába kezdünk ilyenkor levelezni, arctalan „info@”-os címekre tudunk csak üzenetet vagy ügyvédi felszólítást küldeni. Ha pedig hivatalos útra tereljük a folyamatot sokszor az adott cég felkutatása is nehézségekbe ütközik” – mondta el ennek kapcsán Pácsonyi Daniella, a Centrál Médiacsoport digitális női portfóliójának lapigazgatója.

A Cosmopolitan megjelenését koppintó csalófelületeket sikerült visszavezetni orosz szerverekre, és a rendkívül magyartalan szöveg is arra utalt, hogy az elkövetők külföldiek lehetnek. A fogyasztóvédelem ilyenkor jellemzően csak annyit tud tenni, hogy visszakeresi a cég nevét, de beazonosítani, felkeresni ezeket már nehezebb, és általános tapasztalat, hogy az amerikai és „tengeren túli” vállalkozások gyakran nem valós címmel működnek, így a megkeresés jellemzően sikertelen.

A Centrál Médiacsoport az első feljelentést akkor tette meg, amikor 2020 nyarán csalók a 24.hu arculatával megjelenő oldalakon Csányi Sándor nevével visszaélve próbálták meg kicsalni az extra nyereségre vágyók pénzét. A magyar Alverad biztonsági cég akkoriban részletekbe menően megvizsgálta a mögötte álló, úgynevezett „Bitcoin Loophole”, bitcoin kereskedelemre épülő átverést/csalást (scam). Ez esetben arról volt szó, hogy a csalók egy irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állították be szolgáltatásukat, ami valójában csak pénzt csalt ki a befektetőtől. A kampányban továbbá felhasználták Karácsony Gergely, Mészáros Lőrinc és Soros György nevét is az álhíroldalakon. Az aktorok akkor a tartalmakat a Google hirdetési felületein népszerűsítették.

„Bár a csaló hirdetések lejelentésével ezek a reklámok viszonylag gyorsan lekapcsolhatók (a Google többnyire ilyenkor a hirdetői fiókot is letiltja), az ilyen hirdetések megjelenhetnek egyébként olyan megbízható oldalakon is, amelyek a Google AdSense szolgáltatását beépítik oldalaikba” – írta az Alverad a jelentésében.

Akkor az OTP is feljelentést tett a Csányi arcával és nevével visszaélő reklámok miatt. A 24.hu esetében védjeggyel való visszaélésről van szó, haszonszerzés érdekében történő visszaélésnek számít, melynek során portálunk nevét hitelességi tényezőként használják a csalók.

Mit tegyen, ha átverték?

Ha ön is rendelt volna az említett, állítólagos gyógyhatású készítményekből az interneten, és átverés áldozata lett, érdemes mielőbb jeleznie a bankja felé.

Egyrészt az intézetek is figyelik a furcsa pénzmozgásokat. Másrészt mi is jelezhetjük a bank felé, ha olyan tranzakció történt, amihez nem járultunk hozzá, vagy ha mégis a hozzájárulásunkkal történt, akkor eltérő összegben. Ilyenkor a bank biztonsága is elkezdi felgöngyölíteni a szálakat, és van esély arra, hogy  az eltűnt összeg visszakerüljön, szóval érdemes minden szereplőt bevonni a történetbe. Én azt szoktam javasolni, ha bárkit kár ér az interneten, több csatornán is indítsa el a kérelmeit, mert ezek a szálak össze is érhetnek, de lehet, hogy valaki talál több károsultat is, így akkor más természetű lesz az ügy

mondta el nekünk korábban dr. Baracsi Katalin internetjogász.

A szakértő szerint, mivel a csalás magában is súlyos bűncselekmény, érdemes a rendőrséghez fordulni. Megkereshető továbbá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is, náluk is van online bejelentés és konzultációs felület. Magyarországon van még két internetes bejelentő oldal, ahova a károsultak fordulhatnak. Az egyik a biztonsagosinternet.hu, amit a nemzetközi gyermekmentő szolgálat működtet, a másik pedig az internethotline, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internetes forródrótja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik