Tech

Több millió androidos mobilra jutott vírus ezzel az appal

Getty Images
Getty Images

Több mint tízmillió alkalommal töltötték le netezők a Google Play Áruházból azt a vonalkód generáló-olvasó alkalmazást, amiben kártevőt fedeztek fel a Malwarebytes szakértői. A Barcode Scanner appot azóta eltávolították a digitális boltból, de már rengeteg eszközre eljutott, így ajánlott eltávolítani, amennyiben ön is letöltötte volna már korábban.

Ahogy neve is mutatja, a  LavaBird LTD. által fejlesztett  Barcode Scanner egy teljesen átlagos, vonalkódok és QR-kódok beolvasására készült szoftver. A problémás, kártékony kódot a program decemberi frissítésében azonosították, a korábbi verziók még nem tartalmazták. A problémás verzió telepítése után a fertőzött eszközt kéretlen reklámok és átirányítások özönlötték el, ez vált gyanússá a felhasználók számára.

A Play Áruházban jelenleg egy másik Barcode Scanner nevű app is található, ami viszont ártalmatlan, és 2019 óta nem is frissítették – sok netező hirtelen erre kezdte el szórni a negatív értékeléseket, miközben a valóban fertőző program már nem található meg a kínálatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik