Tech

Jeff Bezos távozik az Amazon éléről

Getty Images
Getty Images

Jeff Bezos még az idén lemond az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat vezérigazgatói pozíciójáról, utódja Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz – írja az MTI a vállalat közlése alapján. A tájékoztatás során nem jelöltek meg pontos dátumot, ám azt közölték, Jassy ősszel veszi át Bezos helyét, aki a későbbiekben az igazgatótanács elnöke lesz.

Lemondását bejelentő közleményében Bezos a döntést azzal indokolta, hogy úgy látja, a cég most van a csúcson, így ez az időszak megfelelő az átszervezésekre. A közlemény kiemeli, hogy az Amazon már 1,3 millió embert foglalkoztat, több százmillió vásárlója van, és a világ egyik legsikeresebb cégének számít. A hírt az Amazon a rekorderedményt és bevételt mutató negyedéves pénzügyi beszámolóval együtt hozta nyilvánosságra.

Bezos 1994-ben alapította az Amazont, a vállalat értéke pedig azóta elérte az 1,5 billió dollárt. A Forbes magazin szerint 2020. március elejétől április végéig – tehát a koronavírus-járvány kitörését követően – az Amazon további 175 ezer embert vett fel, jóllehet a céget több bírálat érte amiatt, ahogy a munkavállalóival bánik. Októberben munkavállalók százai vonultak az alapító Beverly Hills-i luxusvillája elé, hogy béremelést, jobb munkakörülményeket, ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekfelügyeletet követeljenek.

Bezos tulajdonában van a The Washington Post című amerikai lap, és ő alapította a Blue Origin nevű űrvállalatot is. Keddi közleményében az üzletember leszögezte, hogy a cégen belüli átalakításokat követően több időt szeretne szentelni ennek a két projektnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik