Tech

Szalad az idő: 20 éves a Wikipédia

Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation

Pénteken ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Wikipédia, a mindenki által szerkeszthető szabad, internetes enciklopédia. Az üzemeltetők remélik, hogy a felület a következő húsz évben is a világ legnagyobb és legjobban hozzáférhető közös tudástáraként működhet. Ez alkalomból összegyűjtöttünk pár érdekességet.

Az internetes enciklopédiát 2001. január 15-én alapította Jimmy Wales és Larry Sanger, az első év végére már 20 ezer cikket tartalmazott 18 különböző nyelven. A Wikipédia neve a wiki „gyors’ jelentésű hawaii szóból ered. A mindent tudást összegyűjtő virtuális enciklopédia alapötlete a Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikus regényből származik, amelyben a Galaxisról szóló útikönyvet, tudástárat számtalan utazó írhatja és módosíthatja. A Föld bolygóról például az alábbi szócikk olvasható benne: „Jobbára ártalmatlan.”

A Wikipédia napjainkra már 309 nyelven olvasható, és Wales elmondása szerint a jövőben tervezik elérhetővé tenni a fejlődő országok kevesebbet beszélt nyelvein is, hogy még többen férhessenek hozzá a szabad információkhoz. Az internet jelenleg hetedik legnépszerűbb weboldala, több mint 55 millió szócikkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik