Tech

Vigyázzon a számlákkal: egy magyar nő kártyájáról 130 ezer forintot nyúltak le a netes csalók

Getty Images
Getty Images

Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy a netes csalók folyamatosan adathalász-kampányokat indítanak a bankok és közművek nevében, sok esetben hitelesnek tűnő, gondosan megkomponált levelekkel. Egy magyar nő a Facebookon osztotta meg nyilvánosan történetét, miszerint ő maga is áldozatául esett egy átverésnek, amihez a kiberbűnözők az NKM Energia Zrt. nevét használták fel.

Az NKM legutóbb tavaly októberben figyelmeztette a netezőket, hogy a csalók a szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében, számla elkészülésére hivatkozva hamis e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználókat. Most hasonló kampány indulhatott a neten, így az elkövetkező napokban érdemes még jobban odafigyelni.

A károsult nő Facebook-posztjában arról számol be, hogy 1340 forint tartozásról érkezett számlaértesítése. Az e-mailben megadott linkre kattintva megadta bankkártya-adatait az adathalász-felületen. Ezután a csalók több sikertelen, nagyobb összegű tranzakció után két alkalommal tudtak sikeresen pénzt leemelni, először 60 ezer, majd 70 ezer forintot.

Kedves Ismerőseim!
Szeretném megosztani, hogyan lettem csalás áldozata, hátha másnak ezzel segíteni tudok.
Egy…

Közzétette: Selmeci Lilla – 2021. január 11., hétfő

 

Az NKM korábban hangsúlyozta: az NKM hivatalos online ügyfélszolgálati rendszerei az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy, valamint a noreply@nkm.energy címekről küldik ki a hivatalos értesítéseket. Az ügyfeleknek minden esetben erről a két e-mail címről érkezik a hivatalos, hiteles tájékoztatás, amennyiben új földgáz- vagy áramszámlájuk készül.

Az online ügyfélszolgálati honlapon sosem kérik ügyfeleiktől, hogy adják meg a bankkártyás fizetéshez szükséges adataikat.

Azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kell csak megadniuk. Az NKM továbbá közölte, hogy elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik a rendőrséggel és más hatóságokkal. Azt kérik, hogy az ügyfelek bármilyen, NKM-el kapcsolatos visszaélés-gyanús megkeresést az ügyfélszolgálaton jelezzenek.

Ha számlabefizetésről szóló levelet kapunk, az első fontos dolog, hogy mindig ellenőrizzük a feladót – amely bár hamisítható, de gyakran a bűnözők nem veszik a fáradtságot, hogy ezzel bíbelődjenek. Segíthet az is, ha az e-mailben a hivatkozás felé visszük az egérmutatót, de nem kattintunk, ilyenkor a levelezőben láthatóvá válik, hova vezet a link. Ha ez egy más weboldal, mint a szolgáltató eredeti címe, ne kattintsunk rá, azonnal töröljük az e-mailt. Mivel általában feltört weboldalakból lesznek az adathalász oldalak, ezek a webcím eltérések elég nyilvánvalóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik