Tech

Fokozottabban figyeli dolgozóit a Google, miután azok szakszervezetet alapítottak

Getty Images
Getty Images

A Google azzal bízta meg a belsős levelezőcsoportok kezelőit, hogy vizsgálják át a beszélgetésekben résztvevő dolgozók e-mailjeit, és jelöljék meg azokat a hozzászólásokat, amelyek „bomlasztó” tartalmúak – írja a Telegraph belsős forrásokra hivatkozva.

Mindez azután, hogy a Google anyacég Alphabet elégedetlen dolgozói január negyedikén bejelentették, hogy több hónapnyi előkészület után megalapították az Alphabet Workers Union (AWU) szakszervezetet. A cég egyben figyelmeztette a munkatársakat, hogy a tárgyalótermeket és az iroda más területeit is kizárólag csak munkahelyi feladatvégzésre használhatják – ezzel is jelezve azt, hogy nem tűri meg a szervezkedést.

Bár az AWU konkrét követeléseket még nem fogalmazott meg az Alphabet felé, de nagy vonalakban vázolta, hogy a fizetésekkel és juttatásokkal kapcsolatos kérdések mellett a Google körüli etikai aggodalmakkal is foglalkozna. A New York Timesban közölt, Parul Koul szakszervezeti elnök és Chewy Shaw alelnök által jegyzett nyílt levél szerint a cél az, hogy a dolgozók is beleszólhassanak a döntéshozásba, és nagyobb hangsúlyt kapjon a társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi igazságosság.

Korábban már többször is lehetett hallani arról, hogy a Google nem szereti a kritikus hangokat: tavaly az Egyesült Államok nemzeti munkaügyi tanácsa (NLRB) azzal vádolta meg a keresőcéget, hogy törvénytelenül kémkedett alkalmazottai után is annak kiderítésére, hogy szervezkednek-e valamilyen szakszervezeti jellegű területen.

Liz Fong-Jones, a Google korábbi mérnöke is felhívta rá a figyelmet: a cégen belüli aktivistáskodó dolgozókat nagy valószínűséggel a későbbiekben is kipécézik majd maguknak a vezetők.

Az Amerikai Kommunikációs Dolgozók Szövetsége korábban állami szintű keresetet is benyújtott a keresőcég ellen, melyből kiderül, hogy két alkalmazott elmondása szerint a Google olyan külsős konzultánsokat foglalkoztatott, akiknek az volt a feladata, hogy ellehetetlenítsék a dolgozók szakszervezeti tevékenységét.

Az ügy hátteréről korábban itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Már dolgozóinak is sok, amit a Google megenged magának
„Don't be evil”, azaz „Ne légy gonosz!", hangzik a Google elhíresült, mára megkopott mottója. A szakszervezetbe tömörült dolgozók szerint a vállalat ettől meglehetősen távol áll, így belülről próbálják formálni a céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik