Tech

Öt év alatt a tíszeresére nőtt a szilveszteri mobilnet-forgalom

A Telenor az előző évekhez viszonyítva elemezte a szilveszter és újév napján mért hálózati forgalom alakulását mobilnet, hang és SMS szempontjából, és a szolgáltató hálózatán jelentős forgalomnövekedés volt megfigyelhető. Az mobilnet-használat növekedése ugyan évről évre nő, de egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor kiugró értéket képes elérni. Ilyen a szilveszteri időszak is, ami a Telenornál 33 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Érdekesség, hogy a szolgáltató szerint nemcsak az eddigi legtöbbet, de az eddig mért legtöbben használtak mobilnetet szilveszterkor.

Feltételezhető, ahogy az online zene streaming és tévészolgáltatások egyre inkább a napi szórakozás részévé válnak, úgy az idei, „otthoni” szilveszteri bulikban is nőtt az online szolgáltatások szerepe. Az online köszöntések, videó-partyk és zene streaming-szolgáltatások használata mind hozzájárult, hogy idén már tízszer akkora mobilnet-forgalom szolgálta ki az igényeket mint 5 évvel ezelőtt szilveszterkor.

Telenor

Szilveszterből az újévbe átlépve évről-évre az éjfél utáni órában indított hívások száma a legmagasabb, 7-10-szerese a megelőző és a következő órákban indított hívásoknak. Így volt ez idén is, amiből látszik, hogy sokan még mindig élőszóban szeretnek mielőbb boldog újévet kívánni távoli szeretteiknek, barátaiknak. Az idei szilveszteri időszakban előző évhez képest 20 százalékkal több beszédpercben fejezték ki gondolataikat a Telenor előfizetői.

Újév első napja a pihenésé, a hálózati forgalomból látható, hogy délelőtt 11 órakor már nem tabu a telefonálás: a szilveszteri évzárást követően január elsején 11 órakor figyelhető meg egy csúcspont a beszélt percek mennyiségében, az előző évhez képest idén 21 százalékkal több beszédpercben és átlagosan 12 százalékkal hosszabb hívásokban. A 11 órai kiugrás után mindkét vizsgált évben délután négy órakor figyelhető meg a következő hasonló csúcs a hanghívásoknál.

A modernebb megoldások ellenére a SMS továbbra is népszerű újévi köszöntési forma. Bár az éjféli SMS-ek darabszáma idén valamelyest elmaradt az előző évhez képest, az újév első délelőttjén most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget. Érdekesség, hogy a legnagyobb újévi SMS-forgalom a délelőtti órákban, 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhető, hogy sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban SMS-ben kapott köszöntésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik