Tech

Úgy tűnik, nem lesznek erőszakosak a gyerekek a videójátékoktól

Gyakori kritika a videójátékokkal szemben, hogy növelik az agresszivitást, noha erre alig van bizonyíték. Egy közelmúltban megjelent tanulmány kifejezetten erős cáfolata az elképzelésnek – írja az IFLScience. A szakértők tíz éven át vizsgálták az alanyokat, és arra jutottak, hogy a gyermekkorban használt erőszakos programoktól később sem lesznek agresszívabbak az emberek.

A kísérletben a gyerekek az egyik legtöbbet támadott sorozattal, a Grand Theft Autóval (GTA) is játszottak. Az alanyok 13-14 éves koruktól kezdődően rengeteg órát játszottak, tíz évvel később viszont nem mutatták a megnövekedett agresszió jeleit.

Az eredmények ellentmondanak a videójátékokkal kapcsolatos kritikának, ugyanakkor rávilágítanak, hogy a tinédzsereknél miként válhatnak megküzdési mechanizmussá a programok.

Sarah Coyne, a Brigham Young Egyetem munkatársa és kollégái szerint azok a fiatalok, akik a legtöbbet játszottak, a kikapcsolódással a saját problémáikról akarták elterelni a figyelmüket. Lehetséges, hogy a videójátékokat a depressziós tünetekkel való megküzdéshez használták fel – korábbi kutatások alapján a programok valóban segíthetnek ebben. A folyamat megértéséhez további elemzésekre lesz szükség.

heshphoto / Getty Images

A vizsgálatban nagyjából 500 alany vett részt, a videójátékok erőszakosságuk alapján 0 és 5 közötti ponsztámot kaptak. A résztvevők agresszióját, szorongását és az egyéb tényezőket kérdőívvel mérték fel. Az eredmények alapján a fiatal korban játszott erőszakos programok nem növelik később az agressziót, azt azonban nem lehet kizárni, hogy a videójátékok hosszú távon valóban hatnak az erőszakosságra. A szakértők is kiemelik, hogy tanulmányuk messze nem tökéletes, az adatokat például torzíthatta, hogy az alanyok maguk számoltak be állapotukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik