Tech

Digitális fizetések 2021-ben: ezekkel az újdonságokkal már most számolhatsz (x)

mastercard
mastercard
Az idei év sok szempontból alaposan felforgatta az életünket és ez alól a pénzügyeink sem jelentettek kivételt. Egyes számítások szerint pár hónap alatt több évnyi digitális fejlődésen ment keresztül a piac, egymást követték a fejlesztések, legyen szó online számlanyitásról, pár másodpercen belül teljesülő utalásokról, vagy éppen a biometrikus azonosításról.

De mire számíthatunk 2021-ben? Az már biztos, hogy az innovációk, amiknek nagy lökést adott az idei év, jövőre is egymás után kopogtatnak majd az ajtón. Összeszedtük azokat a kifejezéseket, hogy te is jobban kiigazodj a digitális jövő megoldásai között.

Erős-ügyfélhitelesítés

Nem, nem fogunk súlyzókat és edzéstervet kapni a bankodtól, az erősítés ugyanis a fizetések védelmére vonatkozik. Január 1-jétől lép életbe egy uniós direktíva, ami minden elektronikus fizetés során kötelezővé teszi a kettős hitelesítést. Így például online vásárlásaid során kártyás fizetés esetén egy egyszeri kód megadásával, de akár ujjlenyomattal, archálóval is hitelesítheted majd a tranzakciót. Mindenképp ellenőrizd, hogy kártyakibocsátó bankodnak megvan-e már a napi szinten használt telefonszámod, mert erre kapod majd a hitelesítéshez szükséges SMS-eket. Még jobb, ha már most letöltöd a mobilbanki alkalmazást, mert sok szolgáltatónál elérhető lesz a biometrikus azonosítás is, így még egyszerűbben ujjlenyomattal, archálóval hagyhatod jóvá a fizetéseket.

Mobilbankolás

Ha már az erős-ügyfélhitelesítés miatt letöltötted, ma már érdemes a banki ügyleteid kapcsán is inkább a telefonod után nyúlnod. Számos szolgáltatás érhető el ezekben az alkalmazásokban, a hagyományos banki műveleteken – pl. átutalás, csoportos beszedések indítása – kívül nyithatsz megtakarítási számlát, feltöltheted a mobilod egyenlegét, sőt, akár buszjegyet és autópályamatricát is vásárolhatsz – mindezt digitálisan, az otthonod kényelméből.

mastercard

Mobilfizetés

Talán ez nem is annyira újkeletű fogalom már, de idén a mobiltárcák népszerűsége is kirobbanó volt. Az MNB adatai szerint több mint félmillió bankkártyát digitalizáltunk – vagyis költöztettük ezeket a mobilokba. 6 banknál választhatsz saját, Android-alapú megoldást, 7 szolgáltatónál érhető el az Apple Pay, ráadásul pár hete a Google Pay is megérkezett Magyarországra, jelenleg 3 fintech szolgáltatónál érhető el. Talán mondanunk se kell, hogy a mobilod mindig magadnál tartod, így kétségkívül ez az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb fizetési megoldás. Ráadásul a biztonságot a Mastercard MDES megoldása biztosítja, vagyis a kártyaadatok helyett ezekből generált tokenek vesznek részt az egyes tranzakciókban, de még ezt a védelmet is felturbózhatod, ha telefonod feloldásához plusz védelmet állítasz be akár tárcajelszó, akár biometrikus azonosítás formájában.

Azonnali fizetés már a boltokban is

Azt talán már tudod, hogy idén márciustól a belföldre indított átutalásaid jellemzően néhány másodperc alatt megérkeznek a kedvezményezett félhez. De hamarosan már a bolti fizetéseknél is vásárolhatsz majd közvetlenül bankszámlád terhére. Ha a bankszámládhoz nem tartozik kártya, vagy például fontos, hogy a másik fél azonnal megkapja a küldött összeget, ezek az alkalmazások a segítségedre lesznek. A Mastercard Pay by Account megoldása például ugyanúgy működik majd, mintha mobiltárcával fizetnél, a készüléked egyszerűen a terminálhoz érinted és mehetsz is tovább. A szolgáltatás a QR-kódokat is felismeri, így egy alkalmazással fizethetsz akár érintésmentesen a terminálnál, akár a QR-kód beolvasásával, ha az adott ülteben csak az lesz elérhető. Ráadásul a Mastercard a mobilfizetés kapcsán ismert technológiájával védi az adataidat: azokból ugyanis egy virtuális tokent generál, így ezek vesznek részt a tranzakcióban a számlaadataid helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik