Tech

Hatalmas struktúrát találtak az univerzumban

A galaxisokat és galaxishalmazokat rendkívül hosszú, forró hidrogéngázból álló sávok, úgynevezett intergalaktikus szálak kapcsolják össze. Szakértők egy csoportja a közelmúltban azonosította a leghosszabb ilyen struktúrát – írja a Space.com.

A Bonni Egyetem csapata által felfedezett intergalaktikus szál nagyjából 50 millió fényév hosszú.

A kutatók szerint az objektum szerkezete összhangban van a számítógépes modellek által megjósolt struktúrával. Thomas Reiprich, a csapat tagja hozzátette, egyes becslések alapján a barionos anyagok több mint fele ilyen szálakban lelhető fel.

Ray Massey / Getty Images

A struktúrák vizsgálata hosszuk, illetve részecskéik szórtsága miatt rendkívül nehéz, Reiprich és kollégái viszont az eROSITA röntgentávcső segítségével meg tudták figyelni a gáz kiterjedtségét. A műszer rendkívül érzékeny, és látószöge is kifejezetten nagy.

A kutatók a Földtől 700 millió fényévre fekvő Abell 3391/95-öt elemezték. Ez egy három galaxishalmazból álló rendszer. Az eROSITA felvételein a halmazok és a galaxisok mellett a rendszereket összekapcsoló hálózat is kirajzolódik, a leghosszabb szál 50 millió fényéves. Bár ez a valaha megfigyelt legnagyobb intergalaktikus szál, a csapat arra gyanakszik, hogy a struktúra a képeken láthatónál is jóval hosszabb lehet.

Az adatok nagyjából összhangban vannak a számítógépes előrejelzésekkel. Ez azt jelenti, hogy a világegyetem evolúciójára vonatkozó standard modell pontos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik