Tech

Az amerikai külügyminiszter szerint is az orosz kormány áll a kibertámadás mögött

Az akció annyira kiterjedt volt, hogy még mindig dolgoznak a felderítésén.

Teljesen egyértelmű, hogy oroszok állnak az amerikai kormányzati rendszereket ért számítógépes támadás mögött, jelentette ki egy pénteki interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Hozzátette, hogy nagyon jelentős támadásról volt szó, amely olyan kiterjedt volt, hogy

még mindig nem tudjuk pontosan, mi történt.

Pompeo az első kormánytag, aki nyilvánosan elismerte, hogy a Kremlnek köze volt a kibertámadáshoz, írja a New York Times. Az akció során különféle eszközökkel hatoltak be tucatnyi kormányzati és magánrendszerbe, beleértve a nukleáris laborokat, a Pentagont és a kereskedelmi minisztériumot is.

A hírszerzés arról tájékoztatta az amerikai kongresszust, hogy feltételezésük szerint a támadást az SZVR szervezte, amely az orosz titkosszolgálatok kimondottan külföldi tevékenységet folytató alakulata. Az orosz kormány visszautasította a vádakat, hogy közük lenne a támadáshoz.

A New York Times cikke szerint az SZVR hackerei amerikai IP-címeket használva igyekeztek elfedni a nyomaikat, hogy úgy tűnjön, hogy a támadás abból az adott városból érkezett, ahol a célpont található. Az amerikai hatóságok szerint a támadás klasszikus kémkedés lehetett, de az akció nagysága miatt az is lehetett a cél, hogy kárt tegyenek vagy lekapcsolják az amerikai számítógépes rendszereket.

Az orosz kormány rendszeresen alkalmaz hekkereket, róluk hosszabban itt írtunk:

Korábban a témában
A harmadik világháború egy hekkertámadással fog kezdődni
A 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolása máig tartó hullámokat kavart. Az FBI szerint az idén is várható valamilyen számítógépes akció. Danyiil Turovszkij újságíró a világot felforgató orosz hekkerekről írt könyvet, amely most magyarul is megjelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik