Tech

Legyen óvatos, ha „Orbán Viktor” pénzt kínál a neten

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A karácsonyi szezonban nem csak az internetes vásárlások értéke növekszik meredeken, hanem a csalások száma és a velük okozott veszteségek mértéke is. Ezúttal karácsonyi környezetbe helyezve, Orbán Viktor miniszterelnököt használták fel kiberbűnözők egy Facebookon terjesztett, többlépcsős csaláshoz.

A kiindulópont egy klasszikus identitáslopás, amit egy pár órája regisztrált „New Orbán Viktor” oldallal követtek el. Ez a csalás most annyiból különleges, hogy nem valamelyik médiaceleb alteregóját felhasználva, hanem a miniszterelnök nevében történt”

– mondta el ezzel kapcsolatban Solymos Ákos, a Quadron biztonsági szakértője.

A posztban látható videón Orbán Viktor a karácsonyi járványügyi intézkedéseket olvasta fel. A csalók által kiadott feladat szerint egy számot kellett megtippelni, azt odaírni kommentben, valamint az egészet megosztani 8 különböző Facebook csoportban, amivel 200 000 forint üthette a részvevők markát. Ez természetesen nem volt igaz, 1 óra leforgása alatt mégis közel 170-en osztották meg a bejegyzést. Aki bármit is hozzászólt a poszthoz, az a „New Orbán Viktor” fióktól egyből kapott egy automatizált válaszüzenetet Messengeren, amelyben megerősítik, hogy a válasz helyes – bármit is írtak kommentben –, ezt követően egy „OK”-val jelezni kellett, hogy teljesítették a megosztásokat. Erre válaszul egy újabb üzenetet kaptak, amelyben egy bit.ly-s rövidített link volt, amin a csalók állítása szerint regisztrálni lehet a nyereményért. Szinte apróságnak tűnik, de erős intő jel lehet, hogy az egyik üzenetben még 200 000 forint volt írva, a másodikban már 200 000 euró. A rövidített link egy blogspot.com oldalra irányított tovább „OFFICIAL VIKTOR ORBÁN!!” címmel.

Quadron

Az oldal külön kiemelte, hogy a bankkártya-adatok csak „hitelkártya ellenőrzésre szolgál nincs semmi költség”, illetve az alábbi szöveg volt olvasható az oldal alján: „Figyelem, feltétlenül regisztráljon az utolsó szakaszig „ÉLVEZD” hogy nyereménye elérje a kezét”. Az oldalon ráadásul rengeteg kétes, valószínűleg nem valódi Facebook felhasználó próbálta megerősíteni, hogy ez az egész akció valódi.

A szöveg teljesen magyartalan, de aki még ezek után is megadta az adatait (e-mail cím, jelszó, bankkártya-adatok), annak nagy valószínűséggel ellopták az adatait, valamint automatikusan feliratkozott egy 46,95 amerikai dollár havidíjú szolgáltatásra (kb. 16 000 forint), amit folyamatosan vonnak majd le a kártyájáról.

Solymos szerint újfent csak annyit lehet erre mondani, hogy ne adjuk meg az adatainkat, főleg ne a bankkártyánkét. Ahhoz, hogy felhasználóként ne dőljünk be ilyen és hasonló csalásoknak, amelyekkel egyre gyakrabban találkozhatunk az interneten, elengedhetetlen a tudatos felhasználói magatartás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik