Tech koronavírus

Kiberbűnözők támadják a koronavírus-vakcina szállítási láncát

Getty Images
Getty Images

Hackerek céloznak több olyan szervezetet is, amelyek a koronavírus-vakcinák biztonságos szállítását és tárolását biztosítják, lényegében a rendkívül kényes és kritikus hűtőláncot veszélyeztetik. Az IBM Security X-Force biztonsági csapata hívta fel rá a figyelmet, hogy a célzott támadások során a kiberbűnözők adathalász-levelekkel bombázzák az érintett szervezetek dolgozóit, több mint hat országban figyelték meg az aktivitásokat. Többek közt az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatósága, egy dél-koreai szoftvercég, gyógyszergyártóknak szolgáltató német webfejlesztőket, és vakcinák hűtőihez használt napelemek gyártóit is célba vették.

A csalólevelek a Haier Biomedical nevű kínai cég nevében érkeznek, ami a Cold Chain Equipment Optimisaton Platform (CCEOP) szervezethez kötődik, ezért hivatalosnak tűnhet. A CCEOP az a nemzetközi vakcinaszövetség, amit a Gavi hozott létre, partnerségben a WHO-val, a Uniceffel, és a Bill és Melinda Gates alapítvánnyal, célja, hogy a világ szegényebb területeire is segítsen majd eljuttatni a védőoltást. A hackerek a kártékony emailek segítségével szereztek hozzáférést belső rendszerekhez, így információkat tudtak szerezni a vakcinák szállítási infrastruktúrájáról, ami rendkívül értékes lehet a nemzetállamok számára.

Az elkövetők egyelőre ismeretlenek, a korábbi hasonló incidenseket eddig Kína, Oroszország, Irán, Észak-Korea kormányához kötötték a szakértők, és most is kormányzati szálakat sejtenek mögötte egyes jelek miatt, de egyértelmű bizonyítékot még nem találtak rá.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik